Hoe voorkom je dat de kinderen het slachtoffer worden van een vechtscheiding? De wijkcoaches Laura Olijmulder en Suzanne Hanegraaf kunnen helpen.
Hoe voorkom je dat de kinderen het slachtoffer worden van een vechtscheiding? De wijkcoaches Laura Olijmulder en Suzanne Hanegraaf kunnen helpen.

'Kinderen geen slachtoffer van scheiding laten worden'

Enschede - Hoe word je een goede ex? En hoe voorkom je dat de kinderen het slachtoffer worden van een vechtscheiding? Wijkcoaches Laura Olijmulder en Suzanne Hanegraaf helpen ouders om de echtscheiding netjes te regelen.

Vader had na de scheiding een jaar lang geen contact met zijn beide kinderen en zijn ex. Het werk slokte hem helemaal op. Geleidelijk begon het te knagen. Hij wilde toch weer contact. Ook de kinderen vroegen nog steeds om papa. Tijd om het contact te herstellen. Vader wilde dat de kinderen de helft van de week bij hem thuis kwamen wonen. Maar moeder zag dat niet zitten. Al gauw ontstond onenigheid over een goede omgangsregeling. Een oplossing leek ver weg.

Gesprekken

Werk aan de winkel voor wijkcoach Laura Olijmulder, die getraind is om complexe echtscheidingen in goede banen te leiden. Ze luisterde goed naar beide partijen en stelde vader een vraag. Was het voor de kinderen wel goed dat ze van het ene op het andere moment hun vader vijf dagen in de week zouden zien? Was die overgang niet te groot? En zou het voor hem zelf ook niet een behoorlijke belasting zijn, opeens 24 uur per dag zorgen voor twee opgroeiende kinderen? Na enkele gesprekken zag de vader in dat het beter was om het geleidelijk op te bouwen. Eerst maar eens op zaterdag de voetbalwedstrijd van zijn zoon bezoeken en zo voorzichtig het contact herstellen. Het pakte goed uit. De relatie met zijn twee kinderen is weer goed. Ze zien elkaar nu wekelijks en ook moeder is tevreden met de omgangsregeling.

'Ingewikkeld proces'

Wijkcoach Laura Olijmulder en haar collega Suzanne Hanegraaf maken dit soort situaties vele keren per maand mee. ''Scheiden is een ingewikkeld proces. Vaak gaat het mis vanwege de kinderen", zegt Suzanne. ''Daarom zetten we hen altijd centraal. Als we een foto van de kinderen op tafel zetten, kan dat het gesprek een wending geven. Dan zien beide ouders in dat ze ervoor moeten zorgen dat hun kinderen niet het slachtoffer worden."
De wijkcoaches proberen in gesprekken de angel uit het conflict te halen en beide partijen op één lijn te krijgen. Soms betrekken ze er een sleutelfiguur uit de familie bij, of ze schakelen een extra collega in. In enkele gevallen verwijzen ze door naar een specialist. Laura: ''We zijn hulpverlener, geen therapeut."

Tips ex-partners

Zo voorkom je dat een echtscheiding verkeerd uitpakt. De tips van wijkcoaches Laura Olijmulder en Suzanne Hanegraaf: 

-Zet altijd je kind centraal. Vraag je af welke keuze het beste voor hem of haar is. 
-Wees eerlijk. Vertel je kind(eren) dat het niet goed gaat tussen papa en mama, en dat ze soms boos zijn op elkaar. Doe tijdens hun aanwezigheid niet alsof er niets aan de hand is. Kinderen voelen haarfijn aan dat het niet goed gaat tussen ouders.

-Ga niet geforceerd om tafel met je kind voor een goed gesprek. Dat kan heel confronterend zijn. Doe het liever op een ongedwongen manier, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of een spelletje.

-Schakel hulp uit de directe omgeving in. Vraag bijvoorbeeld of de leerkracht op school met je kind wil praten. Een familielid of vriend(in) kan ook. Een scheiding is een te heftige gebeurtenis om als ouder in je eentje op te pakken.

-Kinderen zijn goed in het tegen elkaar uitspelen van vader en moeder, zeker bij een echtscheiding. Trek een duidelijke lijn, maak duidelijk wat bij jou wel en niet mag. Diep in zijn hart wil elk kind dat zijn ouders grenzen stellen. 

Vraag voor wijkteam?

Dreigt de echtscheiding uit de hand te lopen? Kijk op www.wijkteamsenschede.nl of de wijkwijzer je kan helpen. Ook op www.villapinedo.nl staan goede tips. Heb je extra ondersteuning nodig, neem dan voor een hulpverlener contact op met de wijkteams.

Meer berichten