''We zijn er ook niet om alles op te lossen. Het gaat erom bewoners weerbaarder te maken'', zegt Rixt Wibiër van de wijkteams. Haar collega is Peter Lansink (links).
''We zijn er ook niet om alles op te lossen. Het gaat erom bewoners weerbaarder te maken'', zegt Rixt Wibiër van de wijkteams. Haar collega is Peter Lansink (links). (Foto: Hans Assink)

Wijkteams Enschede bieden ondersteuning op vele fronten

door Hans Assink

Voor Enschedeërs die op wat voor manier dan ook moeite ondervinden om zelfstandig te wonen en te leven zijn er vele mogelijkheden die een uitkomst kunnen bieden. Veel van deze mogelijkheden zijn vrij toegankelijk in de wijk of de buurt. Bekijk daarvoor eens de Wijkwijzer van Enschede voor een overzicht. Als u hier niet verder mee komt of graag iemand wil spreken, kunt u terecht bij de wijkteams.

Enschede - Dat de wijkteams een belangrijke functie vervullen, blijkt uit het aantal inwoners dat met een hulpvraag op ze is afgestapt. "We hebben momenteel zo'n vierduizend gezinnen of alleenstaanden in beeld'', zegt Rixt Wibiër van de wijkteams in het Stadskantoor.
Collega Peter Lansink merkt op: "Het gemiddelde inkomen in Enschede is laag, net als het gemiddelde opleidingsniveau. Maar we zien wel dat de problemen zich in alle lagen van de bevolking voordoen.''

Er zijn negen 'echte' wijkteams verdeeld over de stad en er is er eentje speciaal voor huiselijk geweld. Op de website van de wijkteams staat het exacte overzicht.
De vragen waarmee men bij de wijkteams terechtkomt, zijn heel divers. "Het gaat van een rollator tot dyslexie en van scheidingsperikelen tot huishoudelijke ondersteuning'', zegt Rixt. "We voeren de wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet uit. Daarbij kijken we naar de totale situatie in een gezin. Of we ons werk goed doen? Dat zou je aan de inwoners moeten vragen. We krijgen bedankjes, maar ook wel eens klachten. We zijn er ook niet om alles op te lossen. Het gaat erom bewoners weerbaarder te maken. Een schuld van 50.000 euro poets je niet even weg. Maar je kunt er wel voor zorgen dat er regelingen worden getroffen waardoor er weer een toekomstperspectief is.''

Inwoners kunnen ook elkaar helpen, stelt Peter. "Soms denken mensen dat ze de enige zijn met een bepaald probleem, maar er zijn er altijd meer. Dan proberen we een verbinding te organiseren tussen die inwoners. Gedeelde smart is halve smart. Je kunt van elkaar leren.''

Op de website staat onder meer een flink overzicht met thema's. Ook worden ervaringen gedeeld, zoals van vrachtwagenchauffeur Erik die na een scheiding in de schulden raakte. Met dank aan de wijkcoach heeft hij zijn leven weer aardig op de rit.

Voor vragen over wijkteams en trainingen: 053-4817900 of

wijkteamsenschede.nl

Meer berichten