Directievoorzitter Hans Smit, auteur Bertina Mulder en directeur Joseph Kuling zien Mars wel zitten.
Directievoorzitter Hans Smit, auteur Bertina Mulder en directeur Joseph Kuling zien Mars wel zitten. (Foto: )

Met Koopmans bouwen op Mars!

door de redactie

Personeel krijgt 'Mars-thriller'

Het zijn ferme woorden. 'Wij willen als Koopmans de eerste bouwer zijn die iets gaat realiseren op Mars'. Dit antwoordde directeur Joseph Kuling toen hem vorig jaar tijdens het 75-jarig jubileum gevraagd werd waar het Enschedese bouwbedrijf zou staan in het jaar 2042, als Koopmans honderd jaar zou bestaan.

Enschede - Bouwen op Mars is een ambitie die is ontstaan vanuit een heldere toekomstvisie bij Koopmans. Directievoorzitter Hans Smit geeft een uitleg. "We zijn een innovatief bedrijf en altijd meegegaan met de veranderingen in onze sector. Als we over 24 jaar nog steeds een voorloper willen zijn in de bouwsector, dan moeten we ons nu al richten op de stip aan de horizon. En die stip is voor ons de planeet Mars.''

Attentie

Smit toont een zwart boek met op de voorkant de contouren van Mars in de gloed van de opkomende zon. ''Daarom krijgen alle 270 medewerkers van Koopmans dit jaar als zomerattentie 'De rode magneet', een thriller over de eerste bemande missie naar Mars'', zegt de directievoorzitter met gepaste trots. "Stuk voor stuk gesigneerd door de auteur, Bertina Mulder.''

Enthousiast vertelt Bertina Mulder hoe ze de inspiratie voor haar thriller vond in de Marsmissies die op dit moment worden voorbereid door NASA, SpaceX, ESA en Mars One. "Ook mijn gesprekken met Marsexperts waren heel interessant. Via hen vernam ik feiten die ik niet op internet kon vinden. En tijdens mijn research kwam ik een tweet tegen van NASA, waarin stond dat je je naam naar Mars kon sturen. Daar heb ik op gereageerd en nu staat mijn naam op een microchip in de Marslander die daar eind november aankomt, hoe bijzonder is dat?'', aldus de schrijfster.

Mensen naar Mars. Bouwen op Mars. Het lijkt misschien allemaal SF ofwel sciencefiction, maar dat is het niet volgens Bertina Mulder. "De eerste bemande missie van SpaceX staat al gepland voor 2024. Veel organisaties werken op dit moment al aan de techniek'', meldt de schrijfster van 'De rode magneet'.

Mulder heeft op meerdere vlakken een klik met de planeet Mars. "Voor mijn verhaal was ik vooral geïnteresseerd in de psychologische, fysieke en ethische aspecten van een Marsreis'', vertelt ze.

De risico's spelen een rol. De belangen ook. "Welke risico's lopen de astronauten die als eerste vertrekken? Welke belangen spelen er mee? Wat betekent het eigenlijk als we straks een kolonie op onze buurplaneet hebben? Nu zal daar niet meteen een stad staan, maar door mijn research weet ik dat bouwen op Mars dichterbij is dan menigeen denkt. En dan is het helemaal niet zo gek dat Koopmans daar, als pionier van de toekomst, nu al over nadenkt. Zeker niet als je bedrijf ook nog eens gevestigd is aan de Marssteden'', besluit ze met een gevoelvolle kwinkslag. (Zie www.koopmans.nl en www.bertinamulder.nl).

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden