Mattijs Out, internist van het MST, promoveerde in Maastricht  na een onderzoek over een diabestespil.
Mattijs Out, internist van het MST, promoveerde in Maastricht na een onderzoek over een diabestespil. (Foto: )

Internist waarschuwt voor uitdroging

door de redactie

Diabetespil heeft bijwerkingen

Jezelf wegen. Dat is een middel om uitdroging te checken. Mattijs Out, internist op het MST, komt met de tip. Hij promoveerde onlangs aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar bijwerkingen van de diabetespil metformine.

Enschede - Internist Matthijs Out waarschuwt voor uitdroging bij het gebruik van medicijen. ''Weeg jezelf'', zegt hij simpel. "Met deze aanhoudend hoge temperaturen hoor je overal dat je voldoende water moet drinken'', zegt Out. "Ik bevestig dat. En ik adviseer patiënten die medicijnen gebruiken voor hartfalen, nierproblemen of hoge bloeddruk extra alert te zijn op signalen die kunnen wijzen op uitdroging.''

Medicijnen als plastabletten en bloeddrukverlagers geven normaal gesproken goede bescherming, maar kunnen bij teveel vochtverlies tot gezondheidsproblemen leiden. "Als mensen in een paar dagen meer dan 2 kilo afvallen of als ze minder gaan plassen zijn dat belangrijke aanwijzingen voor uitdroging. Ook klachten als duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of donkere, riekende urine kunnen duiden op vochttekort. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om wat extra te drinken of om te overleggen met je eigen arts'', aldus Out.

Out deed onderzoek vanuit het Bethesda Diabetes Research Centrum in Hoogeveen. Hij toonde aan dat metformine kan leiden tot een daling van het vitamine B12-gehalte. Bovendien vond hij dat zo'n daling bij patiënten gepaard kan gaan met een (milde) toename van zenuwschade; een gevreesde complicatie bij diabetes.

Het onderzoek van Out is de eerste studie die niet alleen aantoont dat metformine kan leiden tot een tekort aan vitamine B12, zowel in het bloed als in de rest van het lichaam, maar dat dit ook gepaard kan gaan met meer zenuwschade. In zijn proefschrift stelt hij voor om metforminegebruikers te screenen op B12-tekort. Out: "Ik adviseer om één jaar na de start met metformine vitamine B12 te prikken en dit bij een goede waarde elke vijf jaar te herhalen. Bij een tekort adviseer ik patiënten om B12-tabletten te slikken."

Meer berichten