Foto: Stockfoto

Enschede zet het mes in de eigen kunstcollectie

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is een warm liefhebber van kunst. En als je al een tijdje bestaat als gemeente, bouw je een aardige kunstcollectie op. Van werken die ooit geschonken zijn door kunstenaars, gekregen als geschenk, vervaardigd voor een wedstrijd of gewoon zelf gekocht om een ambtenarenkantoor wat op te vrolijken. Maar het beheren van al deze kunst is geen kerntaak van de gemeente; daarom gaan ze nu 'ontzamelen'.

Ontzamelen; leuk woord. Een term die we kennen vanuit de kunst- en museumwereld. De betekenis is precies zoals het klinkt: je verzameling van werken inkrimpen. Aanleiding is dat de gemeente in de nabije toekomst minder depotruimte beschikbaar heeft om werken op te slaan. Ook is het kunstbeheer geen kerntaak voor de gemeente en er zijn onvoldoende financiële middelen beschikbaar om deze taak naar behoren uit te voeren.

Procedure
Uiteraard gooit de gemeente de kunstcollectie niet zomaar op Marktplaats. Zoals het een ambtelijke organisatie met enig zelfrespect betaamt hangt er ook hier een goed doortimmerde procedure achter. Kunstwerken die niet passen binnen de 'kerncollectie' van de gemeente, werken met schade, die verouderd zijn of waar geen belangstelling voor is komen in aanmerking voor het ontzamelen. De gemeente wil dit transparant doen. De kunstenaars die het werk maakten krijgen als eerste de mogelijkheid om hun kunstwerk terug te nemen. Enschede schrijft hiervoor de kunstenaars aan als de informatie bekend is. Daarna worden alle af te stoten werken gedurende twee maanden op een afstotingsdatabase geplaatst. Zo kunnen kunstenaars waar geen contact mee was aangeven dat ze werken terug willen.

Veiling
Indien de kunstenaars de werken niet hoeven en instellingen geen belangstelling hebben, gaat de gemeente de werken veilen. Dit neemt dan zo'n twee maanden in beslag. Werken die zelfs dan geen geïnteresseerde koper vinden zullen door de gemeente onder toezicht vernietigd worden.

Meer berichten