'Onderwijsreiziger' gaat met pensioen


Jan Kater bij het monument voor MH 17.
Jan Kater bij het monument voor MH 17. (Foto: Photographer: D. Kater)

'Onderwijsreiziger' gaat met pensioen

Jan Kater stopt als leerkracht

door de redactie

Met ingang van 1 augustus gaat Jan Kater met volledig pensioen. Zoals hij het zelf zegt: "Na zo'n 40 jaar met heel veel plezier te hebben 'rondgereisd' in het Enschedese openbaar onderwijs en als afgezant daarbuiten."

Enschede - Na zijn studie aan de Pabo in Hengelo begon Jan Kater in Enschede op de Europaschool. Daarna was hij op Het Vastert een opvallende leerkracht.

"Op de Europaschool hebben we in de beginjaren in een hecht team het spoor uitgezet naar een in die jaren opzienbarend model voor anderstalige leerlingen. Ik ben er nog steeds heel trots op. Laatst was ik op een reünie van 'mijn' eerste klas daar. Ze hebben het er nog over, terwijl ze in een aantal gevallen inmiddels opa of oma zijn geworden, dat ze zich die periode herinneren als respectvol en gelijkwaardig. En dat hoor je van allemaal, of ze nou De Boer of Turgut heten."

Op Het Vastert was de situatie weer anders. "Toen ik daar kwam zei de toenmalige directeur Lo Nipperus -een boegbeeld in het Enschedese onderwijs, waar ik heel veel van geleerd heb- dat ik op de Europaschool allerlei extra middelen had, maar daar op Het Vastert niet op kon rekenen. De bekostiging werkte zo dat Het Vastert het met veel minder moest doen."

Engels

Intussen had Kater zijn VO-akte voor Engels gehaald. In 2001 werd hij aangenomen bij Het Stedelijk Lyceum dat inzette op onderwijsvernieuwing. Al snel werd de onderwijsavonturier gevraagd om het proces van vernieuwing actief te ondersteunen met zijn kennis over het onderwijs én zijn expertise op het gebied van moderne media, zo meldt Rosalinda van Loon van het Stedelijk.

Onder verschillende bestuurders bij Het Stedelijk Lyceum kreeg en pakte Kater de kans om zich te ontwikkelen tot een gewaardeerd expert -tot in landelijke discussies over digitaal lesmateriaal aan toe- op zijn bijzondere vakterrein bij Het Stedelijk Lyceum: leermiddelenbeleid, onderwijs en innovatie.

Over moderne media zegt Kater: "Het is ingewikkeld. Moderne media komen wel het onderwijs binnen, maar docenten zijn in veel opzichten onvoldoende 'gewapend' om er ten volle profijt van te hebben. Aan de andere kant kan geen school het zich veroorloven om niet mee te gaan, omdat je het risico loopt alleen al daarom door je doelgroep afgewezen te worden. Dat we moeten leren om te gaan met nieuwe dingen is van alle tijden.''

MH17

Kater neemt op een bijzondere manier afscheid van Het Stedelijk. Geen afscheidsfeest, maar een oproep om een attentie te storten op rekening van de Stichting Vrienden Nationaal Monument MH17. "Ter nagedachtenis is in Vijfhuizen bij Schiphol een prachtig monument opgericht. Zo mooi dat het mij inspireerde om de voortaan blijvende zorg voor dit monument te koppelen aan mijn op handen zijnde pensionering."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden