Thale Haderingh (links) liet zich door coach Hermien (midden) uit z'n dip trekken. Rechts Jan Kuijper. Foto: Franklin Veldhuis
Thale Haderingh (links) liet zich door coach Hermien (midden) uit z'n dip trekken. Rechts Jan Kuijper. Foto: Franklin Veldhuis

Enschedese Verbinding neemt vrijwilligers bij de hand

ENSCHEDE - Mensen die vrijwilligerswerk willen verrichten kunnen in Enschede op verschillende plekken terecht, maar wat als ze een duwtje nodig hebben of wat extra begeleiding? Dan is er niks. Herstel: sinds kort is er de Enschedese Verbinding. Dit initiatief van Jan Kuijper en Erica Slot neemt vrijwilligers de eerste maanden bij de hand. Ze hebben de afgelopen maanden al achttien mensen geholpen en willen naar honderd matches per jaar.

"We hebben nu een pool van 15 coaches. Vijf daarvan zijn nu gekoppeld aan een vrijwilliger. Die andere tien zitten er om te springen", lacht Jan Kuijper. Ondergetekende spreekt Kuijper, coach Hermien Boers en vrijwilliger Thale Haderingh over de kracht van het project. Hermien: "Ik heb Thale op weg geholpen bij Aveleijn in Glanerbrug. Hij werkt er een ochtend per week als klusjesman. Ik werk zelf bij Aveleijn, maar in mijn contact met Thale komt er geen letterlijke hulpverlening aan te pas. Ik ben een luisterend oor, ik hoef niet te graven naar oorzaken van problemen of zo. Het is vooral motiveren wat ik doe. Daarvoor hebben alle coaches een uitgebreide training gevolgd."

Jan Kuijper: "De vrijwilligers in spe worden naar ons doorverwezen door onder meer Mediant, Tactus verslavingszorg en M-Pact. Zij bepalen in overleg met Erica en mij of die persoon er klaar voor is. Het komt natuurlijk voor dat iemand terugvalt in een depressie of een verslaving, door de druk die hij of zij ineens ervaart. Wij geven vooraf wel altijd aan dat niks moet. Je hoéft niet fulltime aan de slag. Kijk naar Thale, die is met een paar uur per week helemaal opgebloeid. Het gaat ons om de kwaliteit, niet om de kwantiteit."

Thale (63) werkte bij een bedrijf in de techniek, kwam op straat te staan en raakte in een mentale dip, zoals hij het zelf noemt. "Ik ben in december aan het werk gegaan bij Aveleijn en het bevalt me erg goed. Ik doe van alles. Maak dingen die kapot zijn, hang schilderijen op. Ik ben nu bezig met het in elkaar zetten van een kast. Ik hoop dat ik mijn uren binnenkort kan uitbreiden naar twee ochtenden per week."

Kuijper: "Dat laatste gaat niet vanzelf. Vrijwilligerwerk mag namelijk de kans op betaald werk niet in de weg staan." Aveleijn, Stroinkshuis, MST en Resto VanHarte maken of maakten al gebruik van vrijwilligers via dit initiatief. Sommige vrijwilligers hebben inmiddels een vaste baan of in elk geval uitzicht op vast werk, maar dat is geen must, verzekert Kuijpers: "We willen dat mensen reïntegreren, dat kan op veel manieren."

De Enschedese Verbinding komt voort uit M-pact, dat op grote schaal bemiddelt tussen instellingen en vrijwilligers, maar niet in coaching voorziet. Die coaching is overigens tijdelijk: begeleiding duurt maximaal 5 maanden. "Maar er blijft altijd een lijntje bestaan. Kijk naar Thale en Hermien. Zij hebben nog altijd zo nu en dan contact", lacht Kuijper.

Info: tel. 06-24346592 / bezoekadres: Boulevard 1945-3

Meer info: enschedeseverbinding.nl

Meer berichten