Meneer Hobbelink (links) kwam het verst: hij strandde in de halve finale. Foto's: Bertil Meyer
Meneer Hobbelink (links) kwam het verst: hij strandde in de halve finale. Foto's: Bertil Meyer

Geen prijzen voor scootmobielers De Posten op NK in Zandvoort

Zandvoort - Zes bewoners van De Posten deden woensdag 27 juni een gooi naar de titel tijdens het NK Scootmobiel op het ciruit van Zandvoort. "Ons voornaamste doel is er een leuke dag van maken, maar het evenement heeft ook een serieuze ondertoon", aldus ergotherapeute Manon Bink vooraf. Samen met IG-verzorgende Manon Agterbosch ging ze mee die dag.

De heren Nieuwenhuis, Hobbelink, Mulder en Bijker en de dames Smit en Bijkerk werden uitgezwaaid door directeur Rick Hogenboom. In Zandvoort aangekomen zien ze minister Hugo de Jonge het kampioenschap openen. Hij refereert aan het overstijgende doel van de dag; veiliger rijden met de scootmobiel én vereenzaming voorkomen.

Als het team van De Posten de eigen pitbox bereikt, wordt er eerst een bekertje koffie gedronken. Het team dient zich daarna te melden op het oefenterrein om in de gereedstaande karretjes enkele vaardigheden aan te leren. Een bochtje, wat hobbels, achteruit inparkeren en slalommen. Hobbelink en Mulder discussiëren over het effect van de vierwielers; in Enschede zijn ze driewielers gewend. "Een hogere actieradius", aldus Hobbelink. "Een grotere draaicirkel", merkt Mulder op. Helaas ziet mevrouw Smit van deelname af. "Ik vind het allemaal gewoon een beetje te eng."

Als eerste is meneer Bijker aan de beurt. Hij krijgt een groen hesje met rugnummer 5 en als hij eenmaal zit, volgt er een grote witte helm. Je weet immers maar nooit. Maar het gaat goed en hij eindigt als derde.

In heat 3 mag meneer Mulder aan de bak. Ook hij komt goed uit de startblokken, maar moet direct al in de rem om een meerijdende camera te ontwijken. Mopperend komt ook hij als derde over de finish. "Ik had er meer van verwacht, maar werd duidelijk gehinderd. Ik ga een protest indienen," klinkt het strijdlustig. En dat lukt, hij mag het enkele heats later nóg eens proberen. Maar het gehannes met een tennisballetje dat hij halverwege de ronde van een pion moet plukken, breekt hem op. Weer derde.

Dan ziet meneer Nieuwenhuis ook plots af van deelname. "Mijn zicht is vandaag niet goed. In combinatie met de felle zon vraagt dat om ongelukken. En dat wil ik niet." Mevrouw Bijkerk eindigt als laatste plaats. Ze komt breed lachend over de streep: "Hindert niks, ik vond het hartstikke mooi en ga nu weer lekker in het zonnetje zitten!"

Nadat het parcours vanwege enkele botsingen iets veiliger wordt gemaakt en de maximumsnelheid van 17 naar 9 km/u wordt teruggeschroefd, mag meneer Hobbelink de halve finale rijden. Daar gaat het mis: hij kiest de verkeerde lijn en wordt derde. Geen finale helaas. Hobbelink: "Ik heb mijn best gedaan, volgend jaar wil ik winnen."

Meer berichten