Daniela Gentile kwam twee jaar geleden vanuit Rome naar Enschede. "Enschede is een groot dorp vergeleken met Rome. Maar als ik hier ooit vertrek, ga ik de stad en de mensen zeker missen."
Daniela Gentile kwam twee jaar geleden vanuit Rome naar Enschede. "Enschede is een groot dorp vergeleken met Rome. Maar als ik hier ooit vertrek, ga ik de stad en de mensen zeker missen."

Daniela leert Enschedeërs Italiaans

Je zou Daniela Gentile met enige fantasie een vluchtelinge kunnen noemen. De Italiaanse ontvluchtte haar vaderland twee jaar geleden, omdat er geen werk was. In elk geval niet voor pas afgestuurde taalkundigen zoals zij. Daniela geeft nu al twee jaar met veel plezier Italiaanse les in Enschede.

Enschede - Haar pad werd in 2013 geplaveid door jeugdvriend én levenspartner Paolo. "Hij is technisch geschoold en kwam een jaar eerder naar Enschede om hier aan de universiteit te gaan werken. Toen ik in 2014 naar Enschede kwam was het daardoor relatief makkelijk om er tussen te komen. Paolo's vrienden werden ook míjn vrienden." Veel van die vrienden waren van buitenlandse komaf, maar ook met de Tukkers kan ze prima overweg. "Ik heb altijd gedacht dat noorderlingen stug zijn, maar dat beeld bleek niet te kloppen. Enschedeërs zijn in elk geval 'very kind and helpfull'."

Rome

Daniela (30) is geboren en getogen in Rome, Paolo komt uit een klein dorpje in de Abruzzen, op twee uur rijden van Rome. "Mijn vader komt uit hetzelfde dorp en ik kwam daar als kind vaak als we op familiebezoek gingen. Ik ken Paolo dan ook al sinds ik een kind was." Als meisje wilde Daniela journaliste worden. Zelfkennis weerhield haar daarvan. "Ik vond mezelf te verlegen voor een carrière als nieuwsjager", lacht ze.

"Na onze opleidingen aan de Universiteit van Rome, die zich op loopafstand van mijn oudershuis bevindt, wilden we beide weg uit Italië. Mogelijk dat we ooit terugkeren, maar voor jonge mensen is het erg moeilijk om daar betaald werk te vinden." Daniela had kunnen gaan werken met vluchtelingen die via de Middellandse Zee Italië binnenkomen, maar dat werk wordt niet of nauwelijks betaald. "Vluchtelingen zijn natuurlijk gebaat bij goede taallessen, maar de overheid investeert daar niet in. Ook in kunst en cultuur wordt nauwelijks geld geïnvesteerd. We beseffen in Italië niet hoe gelukkig we moeten zijn met onze schatten uit de oudheid. Vanwege dat gebrek aan besef zorgen we er niet goed voor. Het is moeilijk om in Rome te leven", zegt Daniela, "omdat regeringen uit het verleden de stad niet behandelden, zoals zij zou verdienen."

Enschede vond ze in het begon maar rustig. "Het is een groot dorp vergeleken met Rome. Maar als ik hier ooit vertrek, ga ik Enschede en de Enschedeërs zeker missen. En Proeflokaal België natuurlijk: daar spreek ik vaak met vrienden af."

Daniela geeft zowel les aan particulieren als aan groepen. "Ik vind het allebei leuk. Bij persoonlijke lessen kun je heel gericht lesgeven, bij groepslessen is de interactie tussen de leerlingen vaak erg leuk." Info:

http://gentileitalia.jimdo.com/

Meer berichten

Shopbox