Enschedese vrouwen maken indrukwekkende trip naar inspirerend Ethiopië

Désirée: "De hele reis was intens."
Désirée: "De hele reis was intens."

ENSCHEDE - Hanna Cnossen, Jet Kortman, Irma Roolvink en Désirée Weststrate waren onlangs acht dagen met andere sporters in Ethiopië. De vier Enschedese vrouwen liepen er een halve marathon en ontmoetten de kinderen die ze sponsoren.

"Onze kinderen groeien op in rijkdom, terwijl zoveel kinderen in armoede leven. We willen hen helpen én onze eigen kinderen ook iets bijbrengen. We houden van hardlopen, dus dan is de Muskathlon (zie kader rechts) een bijzondere manier om dit te doen. Het is wel lastig om te zien dat er nog veel straatkinderen zijn die geen sponsor hebben. Voor ons de uitdaging om Compassion nog meer te promoten."

Jullie moesten ieder maar liefst 10.000 euro meenemen naar Ethiopië. Wat hebben jullie daarvoor gedaan?

Désirée: "We hielden presentaties in kerken, op ons werk en tijdens familiebijeenkomsten. Sommige mensen gaven een gift, anderen besloten een kind te sponsoren. Daarnaast organiseerden we sponsorlopen op basisscholen, hielden we een oliebollenactie en taartenacties. Met z'n vieren haalden we bijna 60.000 euro op!"

Hoe was het om daar te zijn?

Désirée: "De hele reis was intens en indrukwekkend. Hoogtepunten waren de ontmoetingen met onze eigen sponsorkinderen. Zo bijzonder! Terwijl we hen nog niet lang sponsoren, konden we nu al zien dat ze het beter hebben. Schonere en betere kleren." De armoede was confronterend. "Regen stroomt zo de huisjes in, de onverharde vloer op. Wij lagen hoog en droog in een hotel, terwijl een kilometer verderop zoveel kinderen natte voeten hadden. Dat besef was heftig."

Hanna: "Ondanks de extreme armoede zagen we blije gezichten. Mensen die moeten overleven, maar wel met elkaar in contact zijn en elkaar helpen. Daarin zijn ze toch rijk. En trots. Inspirerend." Jet: "We zagen dat het echt zin heeft wat Compassion (zie kader rechts) doet. Het leven van een kind en van een gezin verandert door mijn bijdrage. Ik ga mijn sponsorkinderen nóg vaker schrijven."

Hoe ging het hardlopen?

Désirée: "Het hardlopen was na al die indrukken niet meer belangrijk. Dat handje in mijn hand na de finish, en de blik van mijn eigen sponsorkind, dat was fantastisch." Hanna: "Het was zwaar. Een mudrun, met steile hellingen, kinderen aan beide handen (de kinderen konden mee rennen, red.) en dikke plakken modder onder de schoenen. De kinderen renden op slippers. We hebben het relatief rustig aan gedaan en ervan genoten. Hoe vaak ren je nou in Ethiopië! We hebben hem allemaal uitgelopen."

Hoe nu verder?

Deze vraag wordt hen vaak gesteld. Het antwoord is lastig. Jet: "Nu even niets. Het moet nog bezinken." Désirée: "Het heeft tijd nodig. Op een dag komt er zeker weten iets moois uit." Allemaal: "In elk geval nog meer genieten van wat we hebben."

Sponsordoel

Compassion ondersteunt kinderen op alle gebieden van hun leven: onderwijs, gezonde voeding, medische zorg en een veilige omgeving in de vorm van de lokale kerk. Daarnaast stimuleert zij de intellectuele en emotionele ontwikkeling en geestelijke vorming. Individuele sponsoring heeft niet alleen impact op het kind, maar ook op zijn/haar familie. In totaal heeft de groep van 80 sporters ruim 1 miljoen euro ingezameld voor dit project. Meer informatie: www.compassion.nl

4e Musketier

De 4e Musketier is een beweging die mannen en vrouwen op diverse manieren uitdaagt. De organisatie wil mannen en vrouwen helpen om sociale gerechtigheid te brengen, ver weg en dichtbij. Samen met Compassion werken zij in verschillende landen samen in de strijd tegen armoede. Sporters kunnen hardlopen, fietsen of wandelen en zo geld inzamelen voor concrete projecten. De aanwezigheid op locatie is een inspiratie voor de mensen daar. Meer informatie: www.muskathlon.nl

Meer berichten

Shopbox