Vera heeft Pim dag en nacht nodig. Mensen beseffen dat lang niet altijd en dat brengt de twee soms in lastige situaties: "Pim zorgt er voor dat de enge buitenwereld weer begaanbaar wordt. Hij geeft mij een veilige ruimte, zodat vreemde mensen niet te dicht bij kunnen komen."
Vera heeft Pim dag en nacht nodig. Mensen beseffen dat lang niet altijd en dat brengt de twee soms in lastige situaties: "Pim zorgt er voor dat de enge buitenwereld weer begaanbaar wordt. Hij geeft mij een veilige ruimte, zodat vreemde mensen niet te dicht bij kunnen komen."

'Pim is een hond van goud!'

De 33-jarige Vera Mengerink uit Enschede doet samen met haar assistentiehond Pim (4) mee aan de Landelijke Estafette Toegang Hulphonden. Op 15 mei nemen zij 5 kilometer voor hun rekening. Vera neemt het stokje over van haar vriendin Jonne Aalders (18) uit Oldenzaal. Jonne loopt met haar hond Storm. Vera en golden retriever Pim gaan per auto.

Enschede - "Waarom ik met de auto ga? Ik kán wel lopen, maar heb veel angsten en je kon ook kiezen voor bakfiets of auto. Het is dus de auto geworden. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat de organisatie Pim en mij in de auto zet, omdat het van Oldenzaal naar Enschede is, en niet bijvoorbeeld een stuk door de stad."

Vera is vroeger veel gepest en is seksueel misbruikt, waardoor ze de wereld nog altijd als eng en gevaarlijk ervaart. Vera moet Pim dag en nacht aan haar zijde weten. "Hij zorgt er voor dat de enge buitenwereld weer begaanbaar wordt. Hij geeft mij een veilige ruimte, zodat vreemde mensen niet te dicht bij kunnen komen, maakt me wakker uit nachtmerries en herkent oplopende spanning bij mij. Als ik in paniek raak, haalt Pim mij uit de situatie en op een rustigere plek maakt hij contact met mij, zodat ik weer terug kom in het hier en nu. Pim is een hond van goud!"

De estafette van de Stichting Bultersmekke vraagt aandacht voor de problemen die mensen met een hulphond in het dagelijks leven ervaren. Bultersmekke leidt honden op tot hulphond. "Ik doe mee met de estafette, omdat mensen met hulphonden nog vaak geweigerd worden bij openbare gelegenheden, in winkels en horecagelegenheden. Daardoor kan ik nog steeds niet helemaal met de maatschappij mee doen." Het ergste vindt Vera dat ze met Pim geen recreatieplassen kan bezoeken: "Ik zwem heel graag, maar dat is zonder Pim niet mogelijk. Op welke manier ik het ook probeer, ik blijf geweigerd worden. Daardoor kan ik nooit naar Hulsbeek of Rutbeek." 

Pim is niet alleen een 'therapeut', hij helpt Vera ook bij praktische zaken. "Soms kan ik door spanning helemaal verkrampen en verlammen en dan zie ik de wereld anders dan normaal. Dat kan soms uren duren. Pim kan mij dan helpen met dingen pakken, lampen aan doen, deuren openen en uitkleden."

De estafette vertrekt op op 12 mei in Den Haag en eindigt op 20 mei in Wijk bij Duurstede. In het hele land doen mensen mee.

Meer berichten