Ciska van de Meene (19), Yvette Keij (19), Myrthe von den Benken (20), Julia van den Heuvel (19), Emmilie Kuks (19) en Emmy Ezendam (18) vormen samen de 'lesleden' van Spooky.
Ciska van de Meene (19), Yvette Keij (19), Myrthe von den Benken (20), Julia van den Heuvel (19), Emmilie Kuks (19) en Emmy Ezendam (18) vormen samen de 'lesleden' van Spooky.

Lesleden dispuut Spooky doen graag uit de doeken wie ze zijn

Ciska van de Meene (19), Yvette Keij (19), Myrthe von den Benken (20), Julia van den Heuvel (19), Emmilie Kuks (19) en Emmy Ezendam (18) 'lopen een traject' bij Damesdispuut Spooky. De zes studeren in Enschede. Maar vinden alleen studeren niet genoeg. Hier vertellen ze waarom niet...

ENschede - "Tijdens dit traject leren wij ons dispuut en alles daar omheen goed kennen, maar tijdens dit traject kwamen wij er ook achter dat velen in Enschede nog niet goed weten wat een dispuut is en wat het onze inhoudt. Mensen vroegen ons steeds 'Wat is Spooky?'. Daar willen we graag antwoord op geven. Wij zijn een groep vrouwen van zo'n 18 tot 25 jaar oud en volgen allemaal een opleiding in Enschede. We bestaan als dispuut al sinds 1990. Het dispuut is destijds opgericht door zes meiden die naar een halloweenfeest gingen in studentenhuis Huize Boskamp en daarbij als spoken verkleed gingen. Daardoor noemde iedereen hen Spooky. En niet veel later werd Spooky een dispuut. Elk jaar komt daar weer een aantal nieuwe leden bij. Dit jaar zijn wij dat. We worden de eerste paar weken 'lesleden' genoemd en lopen rond in een grote witte blouse met op de rug een blauwe L (van leslid). We voeren verschillende opdrachten uit in de binnenstad en daar omheen en borrelen elke donderdagavond in de San Remo, regelmatig ook met andere disputen samen. In Enschede zijn namelijk meer dan 100 actieve disputen, wat het erg gevarieerd en gezellig maakt. Volgens de definitie is een dispuut een 'georganiseerd verband'. In feite is het een groepje van verschillende studenten van meerdere jaren en verschillende studies (vrouwen, mannen, gemengd) die allemaal studerend zijn in Enschede en regelmatig samen studeren, eten, borrelen, en elkaar helpen met van alles en nog wat. Elke donderdag- of vrijdagavond borrelen we samen in de San Remo. Om 12 uur is het spookuur. Dan zingen we met z'n allen ons dispuutslied en drinken we daarna Feigling. Daarna gaan we vaak naar 't Gat in de Markt en aan het eind van de nacht zijn we te vinden in de Ji-Nos voor onze wekelijkse midnight snack."

Meer berichten