KIES-coaches Berlinda Neef (links) en Tanja Kroep bieden kinderen van gescheiden ouders een veilige plek om ze laten praten over hun ervaringen. Foto: Annebel Bunt
KIES-coaches Berlinda Neef (links) en Tanja Kroep bieden kinderen van gescheiden ouders een veilige plek om ze laten praten over hun ervaringen. Foto: Annebel Bunt

KIES maakt kinderen van gescheiden ouders sterker

Enschede - Een echtscheiding is heftig en verdrietig. Kinderen kunnen veel last hebben van de scheiding van hun ouders. Voor alle basisschoolkinderen van gescheiden ouders is er het KIES-programma. Het geeft kinderen een veilige plek, waar ze kunnen praten over hun ervaringen om zo de scheiding te kunnen verwerken. Sinds 2016 wordt het KIES-programma gefinancierd door de gemeente Enschede. Vanuit Wijkteams Enschede is onder meer Tanja Kroep actief als KIES-coach.

Waarom is KIES belangrijk voor kinderen? "Voor kinderen is het vaak erg moeilijk om over hun ervaringen en emoties te praten. Bij KIES maken we gebruik van verschillende oefeningen en spelletjes die dit gemakkelijker maken. Van tevoren hebben beide ouders toestemming gegeven. Dit is heel belangrijk voor kinderen omdat ze dan weten dat het van papa en mama mag om over hun gevoel te praten. De kinderen vinden het fijn om te mogen zeggen wat ze willen. En ze herkennen zich in de verhalen van de andere kinderen. Zo voelen ze zich minder alleen in hun ervaringen. Door KIES worden kinderen sterker zodat ze beter om kunnen gaan met de scheiding van hun ouders."

Tanja, waarom ben jij KIES-coach geworden? "Ik zie dat de kinderen lucht krijgen als ze hun eigen verhaal mogen vertellen. Ze delen hun verhaal met andere kinderen. Het is hun eigen verhaal en dat mag er zijn. Het programma geeft kinderen het gevoel gezien en gehoord te worden. En ze kunnen dan weer verder, op eigen kracht en met zelfvertrouwen. Ik vind dat elke keer weer mooi en motiverend om te zien."

Wat maakt KIES zo bijzonder? "De training wordt gegeven op school, onder schooltijd. Het duurt maar een uur en in totaal zijn er acht trainingen. KIES is zo een onderdeel van het normale leven van een kind. Er zijn geen praktische bezwaren van brengen en halen. Dit is namelijk vaak lastig voor een kind van gescheiden ouders; welke ouder doet wat? Het programma is voor ieder kind van 4 tot en met 12 jaar. Voor de onderbouw is de training iets anders dan voor kinderen uit de bovenbouw. Het komt soms voor dat een kind KIES opnieuw volgt als het wat ouder is, omdat het dan in een andere fase zit."

Krijgen alle kinderen in Enschede de KIES-training? "Nee, nog niet alle scholen bieden het aan. Het zou geweldig zijn als alle kinderen van gescheiden ouders KIES kunnen volgen. Ouders die interesse hebben, kunnen dit regelen via de intern begeleider."

Wat vinden ouders van KIES?

- "Mijn dochter zegt dat ze het heel fijn vindt om naar KIES te gaan." 
- "Mijn zoon praat meer, vooral over hoe hij de situatie beleeft." 
- "Ik had veel meer verwacht dat het over problemen zou gaan. Ik vind het heel positief dat deze vorm een andere insteek heeft." 
- "Mijn dochter is rustiger geworden."

Wat vinden kinderen van KIES?

- "Ik kan hier vertellen zonder dat ik daarna hoef na te denken." (meisje 10 jaar) 
- "Ik mag zelf denken wat ik wil over de scheiding." (jongen, 10 jaar) 
- "Het is niet gek wat ik denk of voel." (meisje, 9 jaar) 
- "Ik mag bij KIES alleen aan mezelf denken en niet aan wat papa en mama vinden." (meisje, 9 jaar) 
- "Het is hier gemakkelijk om te praten omdat de andere kinderen hetzelfde hebben." (meisje, 11 jaar)

Info: wijkteamsenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden