Logo huisaanhuisenschede.nl


Wouter Stadhouders over Drone Zone: 'Vaak ben je te bang'

Enschede - Twente beschikt sinds afgelopen week over een Drone Zone: een omgeving waar het is toegestaan om met drones te vliegen. Er is zelfs een platform ingericht voor het laten opstijgen en landen van drones. De locatie is langs het Innovatiepad op het Kennispark.

Wouter Stadhouders en Ramon Postma, initiatiefnemers van de Drone Zone en mede-initiatiefnemers van de Flow of Innovation BV: "We praten in Enschede te veel over waarom er niet met drones gevlogen mag worden, terwijl er buiten de zogeheten no-flyzone van de voormalige vliegbasis prima mogelijkheden zijn, zoals het Innovatiepad is daarvoor het uitgelezen gebied."
De Drone Zone ligt op de grens tussen het bedrijventerrein en de campus van de UT.

Ramon Postma: "We faciliteren, maar we willen ook stimuleren. De locatie is perfect om professionals en studenten die actief zijn met de ontwikkeling van dronetechnologie bij elkaar te brengen. De Drone Zone is daarom ook een oproep aan hen om op deze plek te gaan testen. De ontmoetingen die daaruit voortkomen, leiden tot waardevolle nieuwe samenwerkingen, technieken en diensten. Alle nodige en wenselijke elementen daarvoor zijn hier aanwezig: het onderwijs, het bedrijfsleven, de ruimte en de regelgeving."
 
Bang dat er iets mis gaat, zijn ze niet. Wouter Stadhouders: "Natuurlijk, er zijn wel regels. Daar zullen we de dronevliegers netjes over informeren. Maar het is vrij simpel: zolang er niet boven de 120 meter en niet over menigten en aaneengesloten bebouwing gevlogen wordt, gaat er al een heleboel goed. En vaak ben je te bang. We willen juist laten zien dat er mogelijkheden zijn. Als trotse ondernemers op het Kennispark willen we met dit initiatief laten zien dat we de buitenwereld moeten tonen welke mooie ontwikkelingen er achter de gevels gaande zijn. Hier, op het Kennispark, is bijvoorbeeld ooit de bluetooth ontwikkeld. Dan hebben we het over een innovatie met wereldwijde impact, maar het is hier buiten nergens zichtbaar. Doodzonde." 
 
Het platform voor het opstijgen en landen is inmiddels gerealiseerd en bevindt zich langs de Hengelosestraat ter hoogte van de kruising met de Palatijn bij de opgang van het Innovatiepad. De plek is te herkennen aan het Drone Zone Landingsplatform met logo. Vanaf nu is iedereen daar welkom om te komen vliegen.  

Er is geen officiële lancering of opening geweest: "Nee, soms moet je dingen gewoon realiseren", aldus Ramon Postma. Wouter Stadhouders kijkt alvast verder: "Bij voldoende belangstelling kunnen we wellicht in de nabije toekomst zelfs een drone-evenement organiseren. Hoe gaaf zou dat zijn?"

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox