Lisanne de Weert aan de slag met medestudenten Mark Swanenberg en Hannah Boogert. Foto: Gerieke ter Denge-Pluimers / DesignLab Universiteit Twente.
Lisanne de Weert aan de slag met medestudenten Mark Swanenberg en Hannah Boogert. Foto: Gerieke ter Denge-Pluimers / DesignLab Universiteit Twente.

'Recycle-master' Lisanne de Weert: 'We raken onze band met producten kwijt'

Lisanne de Weert is een masterstudente Industrial Design Engineering en Mechanical Engineering met een duurzaam hart. Samen met medestudenten ontwikkelde ze 'Precious Plastic Recycling Machines', die dinsdag 13 maart werden gepresenteerd in het DesignLab van Universiteit Twente. Het is het resultaat van wekenlang lassen, snijden, schilderen, assembleren én een gedeelde passie: een oplossing vinden voor plastic afval.

Enschede - De Precious Plastic Machines vermalen plastic afval met een shredder. "Via een compressor en oven smelten de vlokken plastic binnen een paar uur om tot nieuwe en nuttige producten", aldus Lisanne de Weert, aandrijver van het project. "De 1,1 KW motor maakt de 6 millimeter dikke messen allesvernietigend met een snelheid van zo'n 60 rotaties per minuut. Test het vooral niet uit door je hand erin te steken", grijnst ze.

De 23-jarige masterstudente werkte sinds november met medestudenten aan de ontwikkeling van deze machines in het DesignLab. Ze begeleidde bouwavonden in de workshops, verzamelde materiaal - zoveel mogelijk tweedehands - en promootte het initiatief onder medestudenten en instanties. Dat ging niet zonder slag of stoot, vertelt ze: "Materialen leken onvindbaar of superduur. Onderdelen pasten niet altijd en assemblage bleek ingewikkelder dan tekeningen deden vermoeden." Dankzij hulp van andere UT- en Saxion-studenten – met achtergronden van business tot engineering - slaagde de missie desondanks. Dit project is onderdeel van het Precious Plastic-initiatief: een wereldwijde community, die werkt aan het bestrijden van vervuiling door plastic.

De Weert hekelt de 'weggooicultuur': "We raken onze band met producten teveel kwijt. Bruikbare, schaarse grondstoffen in verkeerde vorm zijn niets meer dan afval. Wij als studenten zien waarde in de 'afvalresten'. Met deze machines stap je uit het lineaire productiesysteem. Niet alleen om onze eigen ecologische voetafdruk te verkleinen, maar als een stap richting circulair denken wereldwijd."

Meer berichten
Shopbox