Van links naar rechts de heren Bruining, Oosterloo, Bruinsma en Smit en mevrouw Pereboom. In het midden burgemeester Van Veldhuizen. Foto: Bo ten Broeke / ROC van Twente
Van links naar rechts de heren Bruining, Oosterloo, Bruinsma en Smit en mevrouw Pereboom. In het midden burgemeester Van Veldhuizen. Foto: Bo ten Broeke / ROC van Twente

Enschede-spelden voor vijf lokale helden

Tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsbijeenkomst maandagavond in Saxion reikte Onno van Veldhuizen aan vijf mensen een Enschede-speld uit. De vier mannen en een vrouw hadden een persoonlijke uitnodiging ontvangen, maar waren desondanks blij verrast. Traditiegetrouw reikt de burgemeester aan het begin van het jaar altijd Enschede-spelden uit aan inwoners, wegens bijzondere verrichtingen voor de stad Enschede, voor een speciale zaak of op een bepaald terrein.

Enschede - De burgemeester had voor iedereen mooie woorden. Zo werd schooldirecteur Gea Pereboom geroemd om haar verbindende kwaliteiten: "Dit doet u als directeur van de basisschool De Zevenster met organisaties in de wijk. U maakt zich sterk om met andere scholen een spil in wijk te worden en zo dé ontmoetingsplek in Twekkelerveld voor jong en oud te creëren. Maar ook als bestuurslid van de voetbalvereniging EMOS bouwt u bruggen."

Jenne Smit is initiatiefnemer van het monument 'Abrupt Vaarwel', de plek waar de 4 mei-herdenking in Glanerbrug plaatsvindt. "U regelt de organisatie van de stille tocht langs de Stolpersteine ter nagedachtenis aan slachtoffers van WOII en u zorgt ervoor dat de jeugd een prominente plaats heeft in het programma. Op 5 mei zet u zich in voor de verbinding met onze oosterburen. Verder bent u al ruim 25 jaar als vrijwilliger redactioneel betrokken bij huis-aan-huisblad De Grensstreek."

Over Johan Bruinsma was de burgemeester ook zeer te spreken: "U bent al heel lang betrokken bij het wel en wee in de wijk Stroinkslanden. Het begon allemaal bij het aankaarten van onveilige situaties voor kinderen. Later richtte u een fotoclub in het Stroinkshuis op. Tegenwoordig bent u de onmisbare huisfotograaf bij alle wijkactiviteiten."

Johan Oosterloo is al ruim tien jaar betrokken bij Buurt in Actie. Van Veldhuizen: "In moeilijke tijden, na het overlijden van de voorzitter van de wijkraad, heb u er voor gezorgd dat de wijkraad kon blijven functioneren. Tegenwoordig bent u al weer vele jaren penningmeester van het Bewoners Team Boswinkel, de opvolger van de wijkraad. Men kent u als een belangrijke aanjager van allerlei activiteiten in de wijk om zo het noaberschap te bevorderen, zoals Sinterklaas, burendag, opschoondagen en wijkfeesten."

Ronald Bruinink werd 'geridderd' vanwege met name zijn inzet voor Enschede als Regenboogstad: "U staat hier als voorzitter van het café Stonewall. Dit café biedt een plek voor diversiteit en een veilige omgeving voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transpersonen en mensen met een interseksuele conditie uit de wijde regio."

Meer berichten
Shopbox