Wooncorporatie Domijn verhuisde vorige maand vanuit een 'huurwoning' aan de Boulevard 1945 naar gebouw Zuid van de Performance Factory.
Wooncorporatie Domijn verhuisde vorige maand vanuit een 'huurwoning' aan de Boulevard 1945 naar gebouw Zuid van de Performance Factory.

Spijkerbroeken aan de muur bij Domijn 2.0

De voormalige textielfabriek van Nico ter Kuile in Enschede stond op de nominatielijst om gesloopt te worden. Toch werd besloten de fabriek te behouden en er een bruisende 'talentenfabriek' van te maken. Het resultaat is de Perfomance Factory; de nieuwe 'hotspot' van Enschede met een hippe foodhal, kunst, cultuur, ambacht, ondernemerschap én je kunt er naar hartenlust sporten. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd en sinds een maandje is Domijn in gebouw Zuid gevestigd.

Enschede - De woningcorporatie kocht in 2006 het fabrieksterrein van ruim 4 hectare met 4 gebouwen in hartje Enschede aan. Met als doel te slopen en er een nieuwbouwwijk te ontwikkelen. De crisis leidde tot herbezinning. Domijn besloot om de oude fabriek samen met bewoners, ondernemers en gemeente Enschede nieuw leven in te blazen.

Stukje bij beetje kregen de oude fabriekspanden een nieuwe invulling. Een bijzondere mix van bedrijven én maatschappelijke organisaties heeft de afgelopen jaren huisvesting gevonden op het terrein en werkt met elkaar aan talentontwikkeling door middel van 'collectief ondernemen'. Elke organisatie jaagt naast de eigen doelstellingen ook een gezamenlijk doel na.

Uniek is dat er aan de Performance Factory geen dichtgetimmerd plan ten grondslag ligt. In de fabriek zijn ondernemers en organisaties in allerlei soorten en maten te vinden. Samen zijn ze de ambassadeurs van de Performance Factory.

Veel oude elementen in de fabriek zijn bewaard gebleven en hebben een nieuwe functie gekregen in het gebouw. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de grote fabrieksdeuren die nisjes vormen, vroegere schakelkasten die een nieuwe plek hebben gekregen in het pand en de oude hekwerken die als afscheidingen dienen tussen verschillende werkruimtes.

Opvallend zijn ook de 'jeans on the wall'. Dit zijn (geluids)isolerende wanden die gemaakt zijn van oude jeans. Deze jeans zijn door de collega's van Domijn zelf ingezameld.

Domijn verhuisde vorige maand vanuit een 'huurwoning' aan de Boulevard 1945 naar gebouw Zuid. Door slim om te gaan met werkplekken, ruimtes multifunctioneel te gebruiken én te delen met de 25 andere partijen in het pand, kan de corporatie het nu met flink wat minder vierkante meters af. Er hoeven nu niet alleen minder vierkante meters worden verwarmd.

Ook de energiekosten per vierkante meter zijn in de Performance Factory lager. Bovendien worden de algemene ruimten en de kantoorruimte van Domijn volledig verlicht door ledverlichting.

Meer berichten
Shopbox