Henny van den Berg met Johan David. "Bij de oprichting van de club was Henny een mentor, een vaderfiguur, een vriend. FC Aramea staat nu op eigen benen, maar dat wil niet zeggen dat we Henny heel erg gaan missen."
Henny van den Berg met Johan David. "Bij de oprichting van de club was Henny een mentor, een vaderfiguur, een vriend. FC Aramea staat nu op eigen benen, maar dat wil niet zeggen dat we Henny heel erg gaan missen."

Henny van den Berg: 'Het is de bedoeling dat ik in Chania oud word'

Zijn broer leerde hem vijf jaar geleden Kreta kennen. Inmiddels is Henny van den Berg negen keer op vakantie geweest op het Griekse eiland. Volgende week gaat hij voor de tiende keer. Om er dan voorgoed te blijven. De 66-jarige import-Tukker glimlacht: "Ik zal nog wel eens in Enschede komen en bij m'n twee dochters in Purmerend, maar het is inderdaad de bedoeling dat ik in Chania oud word."

Enschede/Gronau - Tegenover mij zit de man die zestien jaar geleden door een headhunter bij het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf werd weggeplukt om de Gemeente Enschede beter te laten communiceren. Nadat hij enkele jaren geleden met de vut ging, bood hij z'n diensten aan bij het toen in oprichting zijnde FC Aramea. Johan David, Arameaman van het eerste uur, gaat hem verschrikkelijk missen. En hij niet alleen. "Ik zie Henny als een godsgeschenk. Niet voor niets werd hij onlangs benoemd tot Lid van Verdienste en tot eerste Erelid van de club. Bij zijn eerste bezoekje aan FC Aramea wees hij op het bord met leden van de Club van 100 (die sponsoren de club jaarlijks voor 100 euro, red.) en zei: 'Daar wil ik ook bij staan'. Dat vond ik zó bijzonder. Dat een buitenstaander zich zo verbonden voelt met ons." Hoewel bij de club echt iedereen welkom is, is het overgrote deel van Aramese komaf. Henny lacht: "Dat verklaart ook waarom ik wel eens werd aangezien voor de scheidsrechter als ik met Johan voorafgaand aan uitwedstrijden de papieren moest invullen."

De oud-voorzitter en broer van profvoetballer Chris David (FC Utrecht) leerde Henny via z'n andere broer Andreas kennen. "Die kwam Henny een keer tegen in een cafetaria. Hij wist dat Henny bij de gemeente werkte en een verleden had in het bestuur van de Amsterdamse amateurclub Turkiyemspor." De ideale combinatie, dachten de Davids, om iets te kunnen betekenen voor club-in-oprichting FC Aramea. Henny: "Er was één probleempje. Ik zat in het bestuur bij Avanti Wilskracht. Daar was ik echter niet helemaal op m'n plek. Had niks te maken met de mensen daar, lag puur aan mezelf. Er was geen klik." Dat maakte de weg vrij voor een 'transfer' naar Het Diekman, waar de club de eerste jaren speelde. Johan: "Daar waren wij net bezig met ons eerste jaar in de competitie. Henny bracht structuur aan bij de club. In het begin zat iedereen die bij de oprichting betrokken was in het bestuur. Dertien mensen. Vergaderingen duurden steevast minstens drie uur. Nadat we het aantal hadden teruggebracht tot vijf werd het een stuk werkbaarder."

Anno 2017 speelt Aramea op de sportvelden aan de Geessinkweg. Tot vorig jaar deelde de club de velden met de Enschedese Boys. Toen die club zichzelf ophief, werd Aramea de enige huurder. Johan: "We zitten nu op de mooiste locatie van Enschede. Best bijzonder voor een clubje met maar vijf teams." Dat worden er meer: vanaf komend seizoen krijgt FC Aramea een jeugdafdeling. Henny: "Het gaat hier in kleine stapjes. Dat vind ik wel verstandig."

In Amsterdam was Henny woordvoerder van het Gemeentevervoerbedrijf. Hij verscheen meer dan eens op de landelijke televisie om uitleg te geven bij stakingen of uitvallende trams als gevolg van noodweer en ook in Enschede wisten mensen hem altijd weer te vinden met vragen of om mee te denken. Dat zal straks wel minder worden, toch? "Haha, nee hoor. In Chania ken ik inmiddels ook al heel veel mensen. Anderhalf jaar geleden zei een bevriende juwelier: 'Henny, kom hier toch wonen. Je bent inmiddels Griek onder de Grieken'. Maar ik wilde niks kopen en er zijn daar nauwelijks huurwoningen. Mei vorig jaar is die man zelf begonnen met de bouw van drie appartementen. Eentje mag ik huren. Ik ga af en toe meehelpen in de winkel en er genieten van m'n oude dag. Mijn eigen huis in Gronau was ik met een paar dagen kwijt, dus niets houdt me nou nog tegen." Henny (al jaren geleden gescheiden) heeft twee dochters en twee kleinkinderen. "Mijn jongste zei laatst: Papa, we zien je nu drie keer per jaar. Dat blijft gewoon zo. Wij komen twee keer naar Kreta en jij komt eens per jaar naar Nederland..."

Het is niet de eerste keer dat Henny's ogen vochtig worden tijdens het gesprek. Het gebeurt bij de gedachte aan z'n kinderen en kleinkinderen, maar ook bij de lieve woorden van Johan David: "Bij de oprichting van de club was Henny een mentor, een vaderfiguur, een vriend. FC Aramea staat nu op eigen benen, maar dat wil niet zeggen dat we Henny niet heel erg gaan missen."

Meer berichten
Shopbox