Magda Nij Bijvank en Jennifer Evenhuis vormen samen met 18 anderen de cast en het koor van Dagboek van een Dorpskoor.
Magda Nij Bijvank en Jennifer Evenhuis vormen samen met 18 anderen de cast en het koor van Dagboek van een Dorpskoor. Foto: Willem van Walderveen

Mariakerk Enschede als podium voor Dagboek van een Dorpskoor

Algemeen

Na 10 voorstellingen in kerken in Haarle en Bentelo strijkt de muziektheaterproductie Dagboek van een Dorpskoor neer in Enschede. De Mariakerk is van 30 november t/m 3 december de plek om de nieuwe productie van theatermaker Magda Nij Bijvank te zien. 

Enschede- De in Enschede woonachtige theatermaker en actrice Magda Nij Bijvank staat bekend om theaterproducties met een flinke dosis human interest: theater als podium voor bijzondere verhalen van “gewone mensen”. Dagboek van een Dorpskoor is haar nieuwste productie en gaat over de teloorgang en wederopbouw van een dorpskoor. Intiem, geestig en ontroerend. Onder hun bevinden zich ook spelers en zangers uit Enschede: Antonia Besselink, Jantje Veenstra, Michel Bik, Nikkie Varkevisser en Persijn Oesterholt. Ook het creatieve team heeft Enschedese roots: de regie is in handen van Flora Verbrugge met assistentie van Francesco Bekkema en Christoph Mac-Carty is muzikaal leider. Het is een ode aan het culturele verenigingsleven en een pleidooi om jezelf te kunnen zijn in een kleine gemeenschap.

Magda Nij Bijvank: “De kerk staat voor verbinding: de plek waar mensen samen kwamen. En nog steeds komen, want ondanks dat kerkdiensten op houden te bestaan krijgen kerken een nieuwe invulling, zoals met Dagboek van een DorpskoorDe voorstelling gaat over het dorpskoor van Heinsem. En de laatste noten lijken te zijn gezongen: te weinig animo en weer is er een dirigent weggelopen. Ik speel de rol van Marieke, de stille kracht achter het koor. Maar ook zij heeft er ook geen geloof meer in. Voor de laatste paar overgebleven koorleden is dit een kleine ramp. Maar dan komt de beroemde zanger Vincent (een rol van Iwan Walhain) voor familiezaken even terug naar het geboortedorp en het tij lijkt te keren.”

Dagboek van een Dorpskoor is tot stand gekomen in samenwerking met Schouwburg Hengelo en de Erfgoedparade en van 30 november t/m 3 december te zien in de Mariakerk in Enschede. Kaarten à 25,00 euro zijn verkrijgbaar via www.dag boekvaneendorpskoor.nl.

Een theaterbelevenis die nog lang zal nazingen

De Sint Josephkerk.
Renovatie kerkdeuren Sint Josephkerk 2 mrt, 14:42
Glanerbrug heeft een Euregio adviesdag.
Euregio adviesdag 2 mrt, 12:27
Afbeelding
Fiona Weide heeft cursus tekenen in de Zessprong 2 mrt, 08:49
Orrsing Schoenmode heeft nu ook schoenen van het merk Footnotes.
Ontdek het merk Footnotes bij Orrsing Schoenmode 1 mrt, 15:44
Op Afroep in actie tijdens de WAK. (Foto: Geert Foekens)
De WAK zoekt nieuwe vrijwilligers 1 mrt, 11:28
Rick Ardesch, Bert van Losser, Gerard Bos en Paul Krabbe. (Foto: RTV Oost).
Bijpraten over het amateurvoetbal 1 mrt, 10:02
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Torben Aalbers werkt mee aan de zonneauto van Brunel.
Enschedeër Torben Aalbers dit jaar actief in Brunel Solar Team 29 feb, 15:50