Samen1Enschede strijdt tegen eenzaamheid.
Samen1Enschede strijdt tegen eenzaamheid.

Ontmoetingsbijeenkomsten bij Week Tegen Eenzaamheid

Algemeen

Bewoners, verenigingen, buurten, vrijwilligers en organisaties in Enschede hebben samen met Samen1Enschede het initiatief genomen om rondom de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober ontmoetingsbijeenkomsten gekoppeld aan allerlei initiatieven in de stad te organiseren.

Enschede - Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor elk mens een basisbehoefte, zo stellen de projectleiders Henk Abels en Jeroen Ottink van Samen1Enschede. “Ongeveer de helft van de inwoners van Enschede voelt zich eenzaam. Samen1Enschede wil een samenleving waar iedereen gelukkig kan zijn en meedoen. De ontmoetingsbijeenkomsten ‘Maak Eens een Praatje’ richten zich op allerlei doelgroepen in de samenleving, van kwetsbare jongeren, dorpsbewoners/wijkaanpak, cultuur en welzijn, ondernemers tot aan roze ouderen. Eenzaamheid is niet zichtbaar en leidt tot allerlei gezondheidsklachten en problemen. We werken daarom met ervaringsdeskundigen, tientallen organisaties, de gemeente Enschede en inwoners samen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Of je nu werknemer, werkgever, vrijwilliger, docent of inwoner bent, iedereen kan zijn steentje bijdragen. We helpen graag met dat stukje bewustwording en signalering.”

Het programma loopt van 27 september tot en met 3 oktober. Er vinden allerlei initiatieven in de hele stad plaats. De zorginstellingen richten zich met specifieke activiteiten op de ouderen, Alifa en Concordia stimuleren het ontmoeten door het plaatsen van buurtbankjes. De vijf bijeenkomsten zijn gericht op diverse doelgroepen en thema’s.

Op woensdag 27 september trapt de Dorpsraad Lonneker in het Dorpshuis af met een ontmoetingsbijeenkomst met het thema Ontmoeten en Noaberschap: met experts, ervaringsdeskundigen in het Dorpshuis voor de inwoners van Lonneker. Het thema is ontmoeten, signaleren/bewustwording eenzaamheid. Presentator Bert Eeftink is dagvoorzitter van 19.00 tot 22.00 uur.

Zondag 1 oktober houdt Stichting Buddiez van 14.00 tot 16.30 uur een bijeenkomst in de Performance Factory met een theaterstuk voor en door kwetsbare jongeren, gekoppeld aan maatjes. Voor de ouders is er een workshop bewustwording/signaleren eenzaamheid. Maandag 2 oktober is er een symposium in de Vrijhof in samenwerking met COC Twente-Achterhoek gericht op de doelgroep Regenboogouderen. Van 13.00 tot 17.00 uur. De bijeenkomsten zijn gratis. Aanmelden via www.maakeenseenpraatje.nl.

De Sint Josephkerk.
Renovatie kerkdeuren Sint Josephkerk 2 mrt, 14:42
Glanerbrug heeft een Euregio adviesdag.
Euregio adviesdag 2 mrt, 12:27
Afbeelding
Fiona Weide heeft cursus tekenen in de Zessprong 2 mrt, 08:49
Orrsing Schoenmode heeft nu ook schoenen van het merk Footnotes.
Ontdek het merk Footnotes bij Orrsing Schoenmode 1 mrt, 15:44
Op Afroep in actie tijdens de WAK. (Foto: Geert Foekens)
De WAK zoekt nieuwe vrijwilligers 1 mrt, 11:28
Rick Ardesch, Bert van Losser, Gerard Bos en Paul Krabbe. (Foto: RTV Oost).
Bijpraten over het amateurvoetbal 1 mrt, 10:02
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Torben Aalbers werkt mee aan de zonneauto van Brunel.
Enschedeër Torben Aalbers dit jaar actief in Brunel Solar Team 29 feb, 15:50