Jan Wijdeveld en Herbert Zwartz spraken 32 jaar geleden al over een fusie. (Foto: Robert Hoetink)
Jan Wijdeveld en Herbert Zwartz spraken 32 jaar geleden al over een fusie. (Foto: Robert Hoetink) Foto: ROBERT HOETINK

Hockeyprimeur jongens A1 PW en EHV

Algemeen

De hoogste jongensteams van EHV en PW spelen dit seizoen samen in één elftal. Het combiteam PW EHV JO18-01, zoals de A1 sinds een jaar officieel moet heten, is een feit. 

Enschede - Jarenlang konden ze het ternauwernood bolwerken, met een magere bezetting die net voldoende was, maar soms moesten ze ook een jaargang passen en noodgedwongen niet thuisgeven. De hoogste jongensteams van hockeyclubs PW en EHV, de A1, hadden allebei met een chronische onderbezetting te kampen en toen de teller dit voorjaar op twee keer zeven spelers bleef steken leek er zelfs een roemloos einde voor beide elftallen aan te komen in de categorie ‘einde oefening’. Totdat iemand het rekensommetje maakte dat twee keer zeven veertien is. Dat je daarmee het probleem getalsmatig getackeld hebt. En zo kon het gebeuren dat het balletje begon te rollen tussen de twee rivalen die voor het eerst in hun bestaan de samenwerking zochten. Een een-tweetje voor de toekomst.

Tom Schuurman, lid van PW’s Technische Commissie en vanaf het begin bij dit project nauw betrokken, zag het probleem al enige tijd aankomen. “De krimp in het aantal jongens dat hockeyt en gaat hockeyen is iets wat al langere tijd speelt, niet alleen bij de clubs in onze regio, maar ook landelijk. Bij PW zagen we dit ook terug en zo is in april 2022 het eerste contact gezocht met EHV om eens te polsen hoe de situatie daar was en of we wellicht samen tot een oplossing konden komen. Zo is er een regelmatige stroom van informatie heen en weer en regelmatig contact ontstaan via een appgroep met een delegatie PW’ers en EHV’ers. Uiteindelijk is in het voorjaar van 2023 de notie ontstaan dat er voor de JO18-1 bij beide clubs een erg ongewenste situatie zich zou voordoen, namelijk geen team kunnen vormen, en zijn de koppen intensiever bij elkaar gestoken en is alles in het werk gesteld om de samenwerking tussen PW en EHV te intensiveren met als doel een gezamenlijk combiteam JO18-1 te creeeren. Zowel met de bond, als de spelers en ouders van de jongens is voortdurend nauw contact geweest en deze hebben het idee positief ontvangen, ze hebben gezamenlijk een prachtig nieuw shirt laten ontwerpen en alle organisatorische aspecten zijn doorgenomen en geregeld.’’

Achter de schermen is er contact geweest met vertegenwoordigers van De Heeren van Brabant, een samenwerking tussen drie clubs in Oisterwijk, Udenhout en Berkel-Enschot. Schuurman: “Het verschil met ons is dat ze daar met drie verenigingen de gehele jongenslijn vanaf JO12 hebben samengevoegd, in totaal elf teams. Uit dit contact is vooral naar voren gekomen dat de situaties op veel aspecten met elkaar te vergelijken zijn en dat de spelers er met een grote glimlach samen spelen.’’ Het een-tweetje tussen EHV en PW werd in 1991 al voorgekookt door Jan Wijdeveld en Herbert Zwartz, die toen namens EHV respectievelijk PW deelnamen aan de eerste fusiebesprekingen en zaterdag als speciale gasten van de partij waren.

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54