Twee Tion-lopers in groene shirtjes houden het lint vast waar de recreanten achter moeten blijven.
Twee Tion-lopers in groene shirtjes houden het lint vast waar de recreanten achter moeten blijven.

Unieke versie Singelloop door hitte

Algemeen

De 26e Singelloop van AC Tion werd zondag een bijzondere. De recreatielopers moesten van de organisatie achter een lint blijven om niet oververhit te geraken. Het dubbele rondje singels, tien Engelse mijlen, werd geschrapt.

Enschede - De wedstrijdlopers liepen wel om het ‘echie’, maar de recreanten mochten niet voluit. De vier groepen, met snelheden van 11, 10, 9 en 8 kilometer per uur, werden voorafgegaan door Tion-lopers met een lint, Burgemeester Roelof Bleker vond het een prima oplossing. Een streep door het hele hardevenement was ook een optie geweest, vertelde Bleker. Dat werd met de getroffen maatregelen voorkomen. Wie de laatste loper uit het Volkspark zag vertrekken, moest snel zijn om de eerste loper binnen te zien komen. De wedstrijd werd gewonnen door de Belg Yannick Michiels in een tijd van 24.25 minuten voor de regionale topatleten Niels te Pas (24.42) en Gert-Jan Wassink (24.54). Bij de dames was Fatima El Iddrissi (Marokko) de snelste in 27.56 voor de Enschedese loopsters Ellen van der Kolk (29.56) en Jony Heerink (30.31). De prijsuitreiking duurde even, maar de speaker hield de stemming erin, terwijl de grote groep recreatieve lopers de finish haalde. Voor een flink aantal was dat ‘op het tandvlees’. Daarna waren de kinderen aan de beurt met hun Kidsrun. De eerste was die voor de groepen 1 en 2 van de basisschool en de dravende kleintjes zorgden voor een ongekend enthousiasme bij het publiek in het Volkspark. De kinderen in de andere groepen werden ook getrakteerd op applaus en aanmoedigingen, waarbij soms de vraag kon worden gesteld wie dat het hardst nodig had, het kind of de mee rennende ouder. Er was een spandoek met de tekst ‘Hup papa’. 

In totaal trok de Singelloop 4500 deelnemers, waaronder ruim 1600 kinderen en meer dan 200 bedrijventeams. Langs de singels ontstonden spontaan extra punten ter verkoeling, los van de vier waterposten die de organisatie al had georganiseerd. Veel singelbewoners rolden tuinslangen en sproeiers uit. Ook kwamen ze samen bij de zestien muziekpunten onderweg.

Volgens voorzitter Marc Woesthuis waren er geen ernstige incidenten. “Het was ontzettend warm, zeker op het asfalt onderweg. We zijn blij dat we de Singelloop in aangepaste vorm hebben kunnen organiseren. Natuurlijk was dat niet naar ieders wens, maar we hebben bij deze weersomstandigheden een verantwoord hardloopfeest neergezet. Door de medische opschaling hadden we voldoende capaciteit om de incidenten op te vangen.’’ Volgend jaar weer een ‘gewone’ editie is de wens.

Afbeelding
Twee thuiswedstrijden op rij na zeperd in Waalwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Twentsch Hooratelier viert eerste lustrum met twee open dagen 18 uur geleden
Afbeelding
Solar Boat Twente heeft haar eerste race gevaren 18 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon Eddy van der Ley aan zielsverwant 19 uur geleden
Afbeelding
Wees welkom in de muzikale woordeloze wereld van Lejo gisteren
Afbeelding
De Musical Dinnershow 25 sep., 14:53
Afbeelding
Nieuwe startersgroep Loopgroep Avanti 25 sep., 12:34
Afbeelding
Muziek met Nesjomme in Vestzak 24 sep., 13:47