<p>Voorlopig structuurontwerp van het complex aan de Molenstraat en de Korte Hengelosestraat.</p>

Voorlopig structuurontwerp van het complex aan de Molenstraat en de Korte Hengelosestraat.

(Foto: PR)

Uitgaanscentrum ‘t Bölke maakt plaats voor kwaliteitsimpuls centrum Enschede

Enschede - Van uitgaansgelegenheid met (inter)nationale bekendheid naar een inspirerende woon-, werk en verblijfsomgeving in het centrum van Enschede. Op het terrein van ’t Bölke - een van de markantste en bekendste locaties in het Centrumkwadraat – en de twee naastgelegen percelen worden woningen, commerciële voorzieningen en horeca ontwikkeld door Ska-pa en Dura Vermeer. Op dinsdag 1 juni werd het koopcontract getekend. 

Met het nieuwbouwproject komt er een eind aan de roemruchte uitgaansgelegenheid. ’t Bölke werd geopend in 1972 en was daarmee de langst bestaande gay discotheek van Nederland en België. Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel, de eigenaren sinds 1990, sluiten de deuren: “We hebben fantastische jaren meegemaakt en ons door alle ups en downs heengeslagen. Het was altijd hard werken, samen met ons team geëngageerde medewerkers en dankzij de steeds terugkerende gasten uit de stad, regio, het land en buitenland.”

“Maar horeca is een zwaar beroep, elk weekend tot in de late uren. Dan merk je dat leeftijd een rol gaat spelen. Een aantal jaren geleden kwamen we tot de conclusie om actie te ondernemen. Door de coronacrisis gingen we van een volgeboekte agenda in 2020 naar helemaal niets meer. Dit was voor ons de reden om tot procesversnelling over te gaan. Nu is het tijd voor vernieuwing op deze plek, een mooie aanvulling op alle projecten die er al gerealiseerd zijn, of nog gaan komen.”

Inspirerende omgeving

De plannen voor de locatie markeren de nieuwe allure van de Molenstraat en het noordelijke stationsgebied. De ontwikkelaars van Ska-pa en Dura Vermeer werken samen met de gemeente en architect aan een ontwerp dat uitgaat van een stedelijke woonomgeving. Er wordt heel bewust nagedacht en ingestoken op een gemengd woonprogramma, passend bij doelgroepen van jong tot oud en bestaande en nieuwe bewoners van Enschede. Dit woonprogramma wordt aangevuld met horeca in combinatie met toekomstbestendige werkplekken. Het plan sluit daarmee goed aan bij toekomstige autoluwe ligging naast het treinstation en de noordelijke toegangsroute tot de binnenstad.

Het toonaangevende complex komt op een prominente locatie aan de Molenstraat en de Korte Hengelosestraat: pal naast het Stadskantoor, op steenworp afstand van het stadscentrum, het station, de uitvalswegen en tal van voorzieningen. Het ontwerp komt van ZECC architecten uit Utrecht en de transactie is tot stand gebracht door Euverman Bedrijfsmakelaars en Vastgoedbeheerders.

Eerste ontwikkeling zuidzijde Molenstraat

Het nieuwe appartementencomplex past in de visie van de gemeente om in het Centrumkwadraat meer dan 1.000 koop- en huurwoningen te realiseren. Wethouder Jeroen Diepemaat: “De komende jaren ligt het accent in het Centrumkwadraat op het ontwikkelen van de zuidkant van de Molenstraat. Dat er nu al partijen zijn die hier willen investeren zegt in mijn ogen veel over het vertrouwen van de markt in het Centrumkwadraat. Realisering is nog wel onder voorbehoud van vaststelling door de gemeenteraad. Maar het is natuurlijk wel jammer dat een icoon als ’t Bölke geen onderdeel meer zal zijn van het Enschedese uitgaansleven.. ”

Stad van de toekomst

Centrumkwadraat is een bundeling van gebieden rondom en ten noorden van het station, met een totale grootte van circa 70 hectare. Met Centrumkwadraat werkt de gemeente aan de stad van de toekomst. Met wonen en werken in een dynamisch gebied met het gevoel van de binnenstad, nabij het station en alle gemakken die een stad heeft te bieden. Duurzaamheid is daarbij vanzelfsprekend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden