Herdenking genocide op Arameeërs

Enschede - Op dinsdag 15 juni houden Aramese organisaties een herdenking van de genocide op Arameeërs die plaatsvond in 1915. Het programma bevat onder andere toespraken van politici eno ptredens van diverse muzikanten. Ook nemen Turkse Nederlanders deel aan deze herdenking. Het programma start om 19.00 uur in het volkspark (ingang aan de Stadsmatenstraat). De genocide van 1915 vormt een historisch dieptepunt van de vervolging van de Arameeërs. In 1915 werd meer dan 70% van de Arameeërs die vermoord. De christenen waaronder Arameeërs vormden ongeveer 20% van de bevolking in Turkije. Anno 2021 is minder dan 1% van de bevolking christen. De herdenking wordt georganiseerd door de Aramese Federatie, de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Suryoyo Sat Nederland, Platform Aram Enschede, de Aramese vereniging Abgar Rijssen en de Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal.

Het programma bevat onder andere de volgende onderdelen:

1) Aramese zang door Yusef Saliba

2) Toespraak van Johan Kurt, voorzitter van de Aramese Federatie

3) Toespraak van Johny Messo, voorzitter van de World Council of Arameans

4) Toespraak van Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër 5) Toespraak van Aziz beth Aho, voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten 6) Toespraak van Suzan Faal-Takak, Statenlid

7) Muzikaal intermezzo door Nicolai Romashuk

8) Toespraak van Johnny Shabo, schrijver van “De genocide op Arameeërs” 9) Muzikaal intermezzo door Jonathan Acis & Anton Acis

10) Toespraak van Ahmet Yilmaz namens de Samenwerkende Democratische Organisaties (SDO)

11) Toespraak Onik Gelici, voorzitter van de Armeense kerk in Almelo

12) Toespraak Inge Drost, secretaris van de Federatie Armeense Organisaties Nederland

13) Toespraak van Kostas Hatzis

14) Voordrachten door kinderen Het programma start om 19:00 uur in het Volkspark in Enschede (ingang aan de Stadsmatenstraat).

Tijdens de herdenking moeten de coronamaatregelen waaronder het houden van 1,5 meter afstand van anderen opgevolgd worden. De organisatoren handhaven deze regels. Voorafgaand aan de herdenking zal om 18.30 uur in de nabije gelegen Syrisch-orthodoxe St. Jacobkerk (M.H. Tromplaan 50) gebeden worden ter ere van de slachtoffers van de genocide. Dit gebed zal worden geleid door aartspriester Paulus Akman.

Het programma bevat onder andere toespraken, voordrachten en zang. Voorafgaand aan de herdenking wordt om 18.30 uur in de nabije gelegen Syrisch-orthodoxe St.Jacobkerk (M.H. Tromplaan 50) gebeden ter ere van de slachtoffers van de genocide.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden