<p>Hardlopen op Vliegveld Twenthe als wereldrecordhouder Eliud Kipchoge: het kan zondag.</p>

Hardlopen op Vliegveld Twenthe als wereldrecordhouder Eliud Kipchoge: het kan zondag.

(Foto: Enschede Marathon)

Nog startplekken voor Fieldlab Run

Enschede - Het loopt nog niet storm met aanmeldingen voor de Ready for Takeoff 5 km en de 10 km Run van Enschede die zondag op Vliegveld Twenthe wordt gehouden. “De aanmeldingen komen binnen, maar het is niet zo dat we vol zitten’’, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. Hardlopers kunnen zich tot en met donderdag aanmelden.

Door Hans Assink

In totaal kunnen er 5.000 lopers meedoen aan het Fieldlab evenement, waarbij de lopers vooraf getest worden en niet hoeven te voldoen aan de anderhalve meter regel, ook niet op het horecaplein na afloop.

Volgens Sandra Melief zijn de meningen verdeeld over de Fieldlab wedstrijd. “Dat heeft te maken met de bereidheid om deel te nemen. De één is vol enthousiasme en de ander wil liever wachten tot alles weer open is.’’ Eerst was er alleen een 10 kilometer, maar al snel werd er een 5 kilometer aan toe gevoegd. Vooral bij studenten is de 5 kilometer in trek, vertelt Melief. “We hebben een normaal finishplein en dat is wel een doelgroep die dat leuk vindt. Je kunt er vrij bewegen zonder RIVM-maatregelen.’’

Het parcours doet voor een deel de route aan van de Hamburg Marathon waarbij Eliud Kipchoge onlangs een top tijd neerzette van 2.04.30. Op de plek waar Kipchoge finishte is een bord geplaatst waar lopers een fotoshoot kunnen doen.

Toppers komen er zondag ook aan de start. Andrea Deelstra en Fabian ten Kate staan op de startlijst. Deelstra is in voorbereiding op de Olympische marathon. Ten Kate krijgt te maken met Geart Jorritsma, in 2019 nog winnaar van de Enschede Marathon, en de Belg Antoine Duvivier, die een pr heeft op de 10 kilometer van 29.12.

‘De weerberichten zijn goed, het wordt mooi loopweer’

De Fieldlab wedstrijd heeft een wetenschappelijk doel. “Het gaat erom dat er een manier wordt gevonden om mensen op een zo veilig mogelijke manier bij elkaar te laten komen, zodat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden”, zegt Melief. “Het wetenschapsteam gaat lang en gedegen onderzoek doen.’’

Het evenement kent ook een bedrijvenloop. Zo’n veertig teams hebben zich ingeschreven en ook daar is nog plek. “Zo kun je er eindelijk met je collega’s een dagje op uit”, stelt Melief. “Na al dat thuiswerken is het superfijn om elkaar weer eens uitgebreid te zien en te spreken met als afsluiting een gezamenlijk drankje. Er zijn voor iedereen, en dus ook voor de bedrijvenloop, nog boardingpasses - zoals we de startbewijzen noemen - beschikbaar.”

Sommige lopers krijgen een TAG. “Dat ziet eruit als een soort horloge”, legt Melief uit. “De TAG is vanaf het uitdelen constant op zoek naar andere TAG’s in zijn buurt. Vindt hij een andere TAG, dan slaat hij het contact op, registreert de afstand met die andere TAG en ook hoe lang de TAG’s elkaar hebben gezien. De duur, het aantal contacten en de afstand tussen de contacten is de basis voor het onderzoek. Afhankelijk van de uitkomsten kan worden bepaald of een bepaald evenement veilig kan worden georganiseerd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden