Foto: Pixabay

40,7 procent meer schuurinbraken in Overijssel

Enschede - In de provincie Overijssel waren er van oktober 2020 tot en met maart 2021 in totaal 40,7 procent meer schuurinbraken dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Op landelijk niveau was deze toename “slechts” 12 procent. Binnen de provincie werd er deze winter het vaakst ingebroken in Enschede en Hengelo. Dit en meer blijkt uit Nationale Politiedata die Independer in kaart heeft gebracht. 

Afgelopen winter werd er in Overijssel 387 keer ingebroken in schuren, boxen en garages. De helft van deze inbraken zijn te herleiden naar slechts 3 van de 25 Overijsselse gemeenten. Van oktober tot en met maart werden de meeste incidenten gemeld in de Enschede (89) en Hengelo (82). In Hengelo was overigens ook de grootste toename te zien van incidenten. Deze winter werd hier 64 keer vaker ingebroken dan een jaar eerder.

In Ommen en Raalte kon men afgelopen winter juist opgelucht ademhalen. In deze Overijsselse gemeenten werd namelijk geen enkele keer melding gedaan van een inbraak in een schuur. Meer informatie over het aantal schuurinbraken per gemeente is te lezen op link.

Inwoners van Oldenzaal meeste risico

In grote gemeenten wordt logischerwijs vaker ingebroken dan in kleinere. Om het risico op een inbraak te bepalen, is het daarom ook nuttig om ook het aantal schuurinbraken af te wegen tegen het aantal huishoudens in een gemeente. 

Van oktober 2020 tot en met maart 2021 werd er in Overijssel - per huishouden - het vaakst ingebroken in Oldenzaal. In deze gemeente was de kans op een schuurinbraak 169,9 procent groter dan gemiddeld. De top 5 Overijsselse gemeenten met het grootste risico op een inbraak in een schuur, box of garage is als volgt:

  1. Oldenzaal (+169,9 procent)
  2. Hengelo (+155,3 procent)
  3. Borne (+45,9 procent)
  4. Haaksbergen (+39 procent)
  5. Enschede (+32,6 procent)

Inboedelverzekering dekt inbraak  

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden