Land van herkomst IL
Land van herkomst IL (Foto: Palestina Werkgroep Enschede)

PWE: ‘Albert Heijn maskeert Israëlische aardappelen’

Enschede - De Palestina Werkgroep Enschede (PWE) verwijt Albert Heijn de herkomst van aardappelen uit Israël te maskeren. ‘’AH wil kennelijk onder de druk van een consumentenboycot uitkomen’’, meent ze.

Sinds enige dagen gebruikt de supermarktketen de voor het publiek vage code IL voor Israël. De grootgrutter voldoet volgens PWE daarmee niet aan de richtlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit dat een afkorting begrijpelijk moet zijn voor de consument. Voor andere groente en fruit vermeldt de supermarkt overigens wel de volledige landsnaam van herkomst. PWE roept ieder voorjaar het publiek op geen Israëlische aardappelen te kopen om het land ertoe te pressen de politiek van apartheid jegens de Palestijnen te stoppen. Israël begaat met deze politiek misdaden tegen de menselijkheid, stelde eind april de in New York zetelende organisatie Human Rights Watch voor mensenrechten vast.

Het concern Ahold Delhaize waartoe AH hoort, liet juist deze week weten de Braziliaanse president Bolsonaro om diens ontbossingspolitiek economisch onder druk te willen zetten. ‘’Goed dat Albert Heijn duurzaamheid hoog in het vaandel voert’’, vindt PWE, ‘’maar laat het concern de mensenrechten niet vergeten. Zowel milieu als Nederlandse boeren zijn trouwens beter af, als de consument aardappels uit eigen land koopt’’, aldus de Enschedese werkgroep.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden