Foto: Marriët de Beer

Crematoria Twente viert 50 jarig jubileum

Enschede - Crematoria Twente stond op zondag 2 mei stil bij haar 50 jarig bestaan. Onder toeziend oog van de burgemeester van Enschede, dhr. van Veldhuizen, wethouders en genodigden uit diverse Twentse gemeenten werden de beelden van de Hengelose kunstenaar Rinus Roelofs officieel onthuld. Een drietal Borromeaanse kolommen met als titel “los laten - laten gaan” is een beeldengroep die verbeeld wat niet in woorden te vatten is. 

Aansluitend werd de “poëzie wandeling voor de achterblijvers” gewandeld. Een wandelroute van ongeveer 2 kilometer over het gedenkpark in Enschede waarbij op diverse plekken gedichten te lezen en te beluisteren zijn. De vijftien gedichten werden ter ere van het 50 jarig bestaan voorgedragen door de dichters zelf. De poëzie biedt troost en een moment van stilstaan bij het gemis van dierbaren. 

Burgemeester van Veldhuizen nam ook het woord. En na een periode waarin hij getroffen werd door het Corona virus en zijn herstel daarvan sprak de burgemeester: “Vier het leven, op deze fantastische plek aan het begin van de lente. De dood hoort erbij en moet geen taboe zijn”. De burgemeester gaf aan voor het eerst op een ‘verjaardag’ van een crematoria te zijn en sloot af met mooie woorden: “Gedenk de mensen waar je van houdt” Als officieel moment kreeg de burgemeester de ‘Goa’ stok overhandigd, een indrukwekkende Twentse wandelstok waarmee Burgemeester van Veldhuizen het officiële startschot gaf voor de wandeling. 

Aanwinst

Directeur en bestuurder Harriët Tomassen kijkt terug op een geslaagde ochtend: “Crematoria Twente is een lokaal bedrijf en van de gemeenten. Fijn om te zien dat de gemeente en uitvaartleiders er waren om het jubileum met ons te vieren. De prachtige beelden van Rinus Roelofs zijn vol betekenis en een aanwinst voor onze locatie in Enschede. De Poëziewandeling voor de achterblijvers is erg gedenkwaardig en kreeg vandaag een feestelijk tintje door de aanwezigheid van de dichters.” 

De wandelroute is vanaf vandaag voor iedereen toegankelijk tijdens openingstijden van het gedenkpark/Crematoria Twente, locatie Enschede.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden