Zelfportret van Xiaohui Lei
Zelfportret van Xiaohui Lei (Foto: Xiaohui Lei )

Leerling College Zuid integreert Chinese en Nederlandse cultuur in examenwerkstuk

Enschede - Xiaohui Lei is 17 jaar en woont inmiddels 4 jaar in Nederland. Zij zit in 4 mavo op College Zuid en doet dit jaar examen. Ze kreeg voor het vak beeldende vorming de eindexamenopdracht om met verschillende technieken aan de slag te gaan en rondom het thema identiteit. Ze koos ervoor om haar Chinese achtergrond met de Nederlandse cultuur in het werkstuk tot uiting te brengen en die met elkaar te verweven.

“Mijn werkstuk symboliseert mijn leven in Nederland, zo legt Xiaohui uit. “Het vertelt over de identiteit en culturen. De Chinese cultuur vertegenwoordigt mij en de Nederlandse cultuur vertegenwoordigt de omgeving om mij heen. Wanneer deze twee culturen met elkaar worden gecombineerd, ontstaat er iets multicultureels. Ik vind dat heel bijzonder en mooi en ik wil mensen kennis laten maken met de culturen van verschillende landen.” 

Ze maakte eerst een gedetailleerde tekening op papier, daarna maakte zij foto’s en vervolgens ging zij met photoshop het geheel bewerken. “Op internet zocht ik naar een foto van een paspoort. Die dingen heb ik in elkaar geschoven met dit als eindresultaat. Met name door de kledingstijl heb ik tot uiting willen brengen wat de verschillen in cultuur zijn van beide landen.” 

Cultuurverschillen

Vier jaar geleden kwam Xiaohui met haar ouders naar Nederland. Haar zus van 24 bleef in China. Elke zondag is er even online contact. Ze mist haar zus enorm. Xiahui volgde eerst onderwijs op de ISK (Internationale Schakelklassen) om de Nederlandse taal te leren. Daarna volgde zij onderwijs op College Zuid waar zij zichzelf ontdekte en veel kennis heeft opgedaan. “Niet alleen het schoolsysteem is hier heel anders, maar ook het eten bijvoorbeeld en het feit dat de meeste winkels om 18.00 uur sluiten. Ik heb het hier wel naar mijn zin. De leraren en leerlingen zijn aardig, al merk ik bij klasgenoten ook wel de cultuurverschillen. Ik voel me dan wel anders.”

Wat haar toekomstplannen zijn? “Eerst naar de havo en daarna weet ik het nog niet. Iets creatiefs. Dat lijkt me ieder geval erg leuk!” Op de vraag welk cijfer haar werkstuk opleverde geeft ze aan “Een 9 voor het eindwerk, een 7,5 voor het proces waardoor het gemiddeld op een 8,3. uit komt. Een prachtig cijfer waar ze trots op kan zijn, net als op het werkstuk zelf! We wensen haar veel succes met haar komende examens.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden