Foto:

75 jaar VN Internationaal Gerechtshof

Enschede- Zondag 18 april is het 75 jaar geleden dat het VN Internationaal Gerechtshof (ICJ) werd opgericht. Dit jubileum wordt gemarkeerd door een live gestreamd internationaal muzikaal evenement dat verweven is met (vooraf opgenomen) getuigenissen. 

Het event vraagt aandacht voor multilateralisme het belang van het ICJ voor rechtvaardigheid en vrede. Duurzame vrede kan alleen worden bereikt door gerechtigheid. Het ICJ is een baken van hoop op vrede en rechtvaardigheid. De arresten van het Internationaal Hof van Justitie bieden 75 jaar vreedzame beslechting van internationale geschillen.

In de aanloop naar het 75-jarig jubileum begon vorig jaar het Hague Project Peace and Justice aan een muzikale Instagramreis #unitedmusic75 op initiatief van de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer, ondersteund door het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties en het Internationaal Gerechtshof. Het was een oproep tot solidariteit, om de kracht van muziek voor vrede en gerechtigheid te tonen. 

Hymne des Nations

Tijdens de #unitedmusic75 challenge deelden muzikanten en artiesten hun eigen versie van de Hymne des Nations. Meijer: “Het project symboliseert dat muziek mensen dichter bij elkaar kan brengen. Enthousiaste muzikanten van over de hele wereld, zowel liefhebbers als professionals, beroemd of niet, kunnen het stuk spelen in verschillende talen met verschillende invloeden.”

De Hymne des Nations werd in 1913 geschreven door de Joods-Nederlandse componist Charles Grelinger (1873-1942) voor de opening van het Vredespaleis in Den Haag, waar nu het Internationaal Gerechtshof gevestigd is. Grelinger stierf tijdens transport naar Auschwitz, maar zijn muziek leeft nog steeds voort. Het thema van vrede, hoop en solidariteit loopt als een rode draad door zijn tekst.

De #unitedmusic75 campagne zal op 18 april 2021 haar hoogtepunt bereiken, wanneer de 75ste verjaardag van het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis wordt gevierd met de online wereldpremière van een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd harpconcert van Jaap Nico Hamburger, uitgevoerd door harpiste Lavinia Meijer onder begeleiding van The Hague Residence Orchestra. Een deel van het concert zal voortbouwen op de Hymne des Nations. Op een eenmalige uitvoering op de Vredesbeiaard na, zal dit de eerste keer zijn dat het lied opnieuw wordt uitgevoerd. 

StadsCarillon

Muziek verbindt mensen, landen, generaties en culturen. De originele versie van Hymne des Nations is daarom op 18 april te horen op carillons door heel Nederland (en daarbuiten) - ook op het StadsCarillon van Enschede - als eerbetoon aan het ICJ. De wereld is een veiligere en welvarendere plek dankzij internationale samenwerking.

Na 75 jaar hebben we nog steeds – misschien wel meer dan ooit – behoefte aan solidariteit, verbinding, vrede en rechtvaardigheid om de uitdagingen aan te gaan waar de wereld voor staat. Het muzikale programma dat de Enschedese StadsBeiaardier op 18 april vanaf 13.00 uur over de Oude Markt van Enschede zal uitstrooien staat in het teken van deze thema’s.

Zie ook: https://www.instagram.com/unitedmusic75/?hl=en 

https://haguetalks.org/unitedmusic75/https://un75.online

https://stadscarillonenschede.weebly.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden