<p>&nbsp;Uitvaartbegeleider Marion Bollongino van Samenspraak Uitvaartzorg in Enschede heeft een virtuele spreekkamer geopend.</p>

 Uitvaartbegeleider Marion Bollongino van Samenspraak Uitvaartzorg in Enschede heeft een virtuele spreekkamer geopend.

(Foto: PR)

‘Gelukkig kun je ook op afstand iemand nabij zijn’

Enschede - Het zijn lastige tijden voor mensen met een beroep waarin persoonlijk contact belangrijk is. Dat ondervindt ook Marion Bollongino van Samenspraak Uitvaartzorg in Enschede. Daarom heeft ze een virtuele spreekkamer geopend. Als uitvaartbegeleider staat Marion Bollongino de familie van de overledene tijdens de hele uitvaartperiode, vanaf het overlijden tot na de afscheidsbijeenkomst, met raad en daadterzijde. Normaliter houdt ze ook spreekuren in de bibliotheek, buurthuizen en verzorgingshuizen. Mensen kunnen daar terecht met al hun vragen over de uitvaart en alles wat daarbij hoort. Vanwege corona zijn die spreekuren er al enige tijd niet meer, maar daar heeft ze iets op gevonden. Om in contact te komen en te blijven met geïnteresseerden, opende Bollongino een virtuele spreekkamer.

Via whereby.com kunnen belangstellenden één keer per week, op dinsdagochtend, met haar in contact komen. Het lijkt wel wat op beeldbellen. Iemand meldt zich en Bollongino opent de virtuele spreekkamer voor een privégesprek van maximaal een half uur. Als er daarna behoefte is om verder te praten, kan er een vervolgafspraak worden gemaakt. En het is altijd mogelijk om via e-mail een afspraak te maken voor een ander tijdstip. De uitvaartbegeleider denkt dat de virtuele spreekkamer in een behoefte voorziet. “Dit is een goede mogelijkheid om persoonlijk contact te hebben en tegelijkertijd op afstand te blijven. Mensen willen toch graag geïnformeerd worden. Zeker nu, met alle coronamaatregelen. Er zijn veel vragen over wat er wel en niet mag tijdens een condoleance of uitvaart.”

Mannenwereld

Bollongino begon haar onderneming in 2018, toen ze de opleiding tot uitvaartbegeleider had afgerond. Daarvoor werkte ze jarenlang in de cosmeticabranche, onder meer als schoonheidsspecialiste. De 61-jarige Enschedese vertelt dat ze tijdens een trainingsweekend op het gebied van persoonlijke ontwikkeling een andere vrouw sprak die uitvaartbegeleiderwilde worden. “Ik schrok in eerste instantie wel toen ze dat zei, maar het is me altijd bijgebleven.” Langzaam groeide bij Bollongino de interesse voor het beroep van uitvaartbegeleider. Maar het beeld dat ze destijds, pakweg dertig jaar geleden, van de uitvaartbranche had, hield haar tegen om er ook echt iets mee te doen. “De uitvaartbranche was toen nog een mannenwereld. Er was weinig aandacht voor de uitvaart en het mocht allemaal niet te veel kosten. De laatste jaren heeft men gelukkig meer oog voor de persoonlijke wensen en de mogelijkheden die er zijn. Ook zijn er nu meer vrouwen werkzaam in deze branche.”

Persoonlijke ervaringen

Persoonlijke ervaringen met het verlies van dierbaren droegen eraan bij dat ze zich steeds meer aangetrokken voelde tot het beroep van uitvaartbegeleider. “Tijdens de uitvaarten stelde ik me voor hoe ik het zelf zou doen als uitvaartbegeleider. Ik wilde alles weten en alles zien.” De dood van haar vader was de aanleiding om het roer daadwerkelijk om te gooien. Ze herinnert zich het gesprek met haar moeder die niet tevreden was over de uitvaartbegeleider die hen bijstond. “Er was geen klik en dat maakte haar nog verdrietiger.”

Bollongino vertelde haar moeder dat ze met het idee speelde om zelf uitvaarbegeleider te worden en een kleinschalige uitvaartonderneming te starten. Haar moeder was niet verrasten zei meteen dat ze haar dochter daar heel geschikt voor vond. Dat gaf Bollongino de kracht om de stap te zetten en zich aan te melden voor de opleiding tot uitvaartbegeleider.

Corona

Sinds de start van haar onderneming heeft Bollongino al veel uitvaarten begeleid. Om de kwaliteit te waarborgen, begeleidt ze slechts één uitvaart per keer. Zowel mensen met als zonder uitvaartverzekering kunnen bij haar terecht. “Men heeft altijd een vrije keuze. Ook als er sprake is van een natura uitvaartverzekering, want die vertegenwoordigt een bepaalde waarde, net als een kapitaalverzekering.” De uitbraak van corona heeft haar werk veranderd. Anderhalve meter afstand houden onder verdrietige omstandigheden valt niet mee. “Je kunt nu niet even een troostende hand op iemands schouder leggen. Maar gelukkig kun je ook op afstand iemand nabij zijn.”

Tot een jaar geleden was afscheid nemen in kleinekring een keuze, nu is dat gebruikelijk. Er mogen immers maar een beperkt aantal genodigden bij een uitvaart aanwezig zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoegmogelijkheden om de uitvaart op afstand mee te maken. “Herdenkingsdiensten worden gelivestreamd en je ziet steeds vaker dat er een speciale afscheidsfotograaf aanwezig is. Die zorgt voor een blijvende herinnering aan de uitvaart.”

https://whereby.com/marion-samenspraakuitvaartzorg elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur of op afspraak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden