Foto: Shutterstock

Huurverlaging voor mensen met lager inkomen en hoge huur

ENSCHEDE - Domijn houdt bij het toewijzen van sociale huurwoningen rekening met het inkomen van huurders. Zo betalen huurders van een sociale huurwoning een huur die ook echt past bij hun inkomen. Huurders waarvan het inkomen niet meer past bij de huurprijs krijgen in 2021 een mogelijke huurverlaging. De wet eenmalige huurverlaging 2021 maakt deze stap mogelijk voor woningcorporaties. Door eenmalige huurverlaging houden huurders wat geld over.

De meeste mensen in een sociale huurwoning betalen een huur die past bij hun inkomen. Domijn houdt hier?bij het toewijzen van een woning al rekening mee. Dit heet ‘passend toewijzen’. Maar er zijn ook huurders die moeite hebben om elke maand weer de huur te betalen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen daalde of wegviel. Of doordat zij in de woning kwamen wonen voordat passend toewijzen was ingevoerd. Deze huurders kunnen dit jaar voor eenmalige huurverlaging in aanmerking komen. Wilma van Ingen, directeur-bestuurder: ¨Het jaar 2020 was bepaald geen makkelijk jaar. Sommige huurders verloren hun baan of hebben minder inkomen door corona. Daarom vinden we het fijn dat deze wet nu bestaat en deze groep huurders wat geld overhouden.¨

Voor wie geldt de eenmalige huurverlaging?

De huurverlaging geldt voor huurders van een sociale woning met een huurprijs tot € 752,33. En die een huur betalen die hoger is dan:

- € 633,25 voor een- en tweepersoonshuishoudens.

- € 678,66 voor huishoudens van drie of meer personen.

En die een (gezamenlijk) inkomen hebben dat lager is dan:

- € 23.725 per jaar voor eenpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd.

- € 32.200 per jaar voor meerpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd.

- € 23.650 per jaar voor eenpersoonshuishoudens met een AOW-gerechtigde leeftijd.

- € 32.075 per jaar voor meerpersoonshuishoudens met een AOW-gerechtigde leeftijd.

Voor deze huurders verlaagt Domijn de huren tot bovengenoemde bedragen. Voorbeeld: Een huurder van 25 jaar woont alleen en heeft een inkomen van € 23.000. Zijn maandelijkse huur is € 660,00. De huur is in verhouding tot zijn inkomen hoog en wordt verlaagd naar € 633,25.

Huurders krijgen begin maart een brief

De huurders waarvoor de huurverlaging mogelijk geldt, krijgen van Domijn begin maart een brief. Hierin staat of zij op basis van hun huishoudgrootte en inkomen in aanmerking komen voor huurverlaging of niet. Zo ja, dan regelt Domijn automatisch een huurverlaging. De corporatie gebruikt hierbij de inkomensgegevens van de Belastingdienst over 2019. Huurders die in 2020 langer dan een half jaar minder inkomen hadden dan in 2019, hebben misschien ook recht op huurverlaging. Zij komen dan niet ´automatisch’ in aanmerking, maar kunnen de verlaging alsnog zelf aanvragen bij Domijn. Op Domijn.nl staat een handige rekenmodule waar huurders heel makkelijk kunnen checken of ze wel of geen recht hebben op huurverlaging.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden