<p><br> Wethouder Jeroen Diepemaat vertelt trots in 1Twente Vandaag dat 1,8 miljoen euro beschikbaar komt voor huurders om gratis energiebesparende materialen aan te schaffen. </p>


Wethouder Jeroen Diepemaat vertelt trots in 1Twente Vandaag dat 1,8 miljoen euro beschikbaar komt voor huurders om gratis energiebesparende materialen aan te schaffen.

(Foto: Ernst Bergboer)

Zo’n 12.000 Enschedese huishoudens doen mee met Enschede Bespaart

Enschede - In totaal doen er al zo’n 12.000 huishoudens mee aan de campagne Enschede Bespaart. De poging om Enschedeërs stapsgewijs mee te laten doen met het energiezuiniger maken van hun woning is gelukt, constateert wethouder Jeroen Diepemaat. En dat is nog maar het begin. Er wordt 1,8 miljoen euro extra beschikbaar gesteld, zodat ook de huurders mee kunnen doen.

Het gaat om de zogenaamde eerste stap om huizen met relatief kleine ingrepen energiezuiniger te maken. En dat is goed voor de portemonnee en voor de reductie van de uitstoot van CO2.

Gratis

Om het niet moeilijker te maken dan het is, begon het Energieloket Enschede in januari een actie om s energiebesparende producten als isolatiematerialen, radiatorfolie en ledlampen gratis aan woningeigenaren te verstrekken. Die konden via de site van het energieloket hun producten bestellen waarmee op energiekosten kan worden bezuinigd. De actie loopt nog tot 31 maart. De eerste bestelling kunnen vanaf 8 maart worden afgehaald. In totaal kreeg de gemeente Enschede voor deze bewustwordingscampagne 2,6 miljoen euro. Nieuw is dat ook de huurders mee mogen doen. Die waren in eerste instantie uitgesloten van deelname, maar door de extra financiële injectie van 1,8 miljoen euro kunnen zij straks ook producten krijgen voor hun huizen.

De tweede stap

Na de eerste stap volgt de tweede. Die is veel ingrijpender. Want hoe maak je alle woningen in Enschede aardgasvrij te beginnen met de 5000 huizen in Twekkelerveld. Lukt dat met alleen zonne- en windenergie? Coöperatie Enschede Energie is daar druk mee bezig en belegt waar ze ook maar de kans krijgt een flink aantal daken met zonnepanelen. “We hopen eind dit jaar er zoveel te plaatsen dat we op de derde plaats in Nederland staan”, zegt Ruud Mulder van Enschede Energie. Maar er is meer: het bedrijf Remeha denkt dat hybride warmtepompen een stap in de goede richting is, anderen denken aan duurzame warmtenetten en in Twekkelerveld wordt ook gepraat over geothermie. 

In de tweede energiekrant van 1Twente die in de Huis-aan-Huiskrant wordt ingevouwen en op 17 maart bij iedereen in de bus valt, komen al deze onderwerpen aan de orde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden