Foto: PR

Jezebel en De Onverwoestbaren

Enschede - Concordia gaat nog steeds door met het tonen van theatervoorstellingen. De komende week kun je weer genieten van twee toffe livestreams: De Onverwoestbaren (1 maart) en Jezebel (3 maart). De voorstelling op 3 maart is alleen live te zien, dus mis het niet, terugkijken kan niet!

De Onverwoestbaren vertelt de verhalen van een ondoorgrondelijke familie door de ogen van verschillende familieleden, allen gespeeld door actrice Anna Raadsveld. Alle karakters worstelen met het leven, zoeken vaste bodem, houvast en betekenis in hun noodlot, maar weten zich tegelijk te sterken met een enorme vitaliteit, kracht en humor.

Raadsveld neemt je mee in een reeks monologen van familieleden, wiens levenslust wellicht kraakt maar nooit breekt. Ondersteund door livemuziek van muzikant Mats Voshol komen de emoties en karakters samen tot een ontroerende voorstelling waarin de wrangheid van het leven toch ook tot een lach kan leiden.

Anna Raadsveld werd geboren in IJlst (1990) en groeide op in Friesland. Ze studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht (2010 – 2014), waarna ze onder andere de hoofdrol van Ietje van Dijk speelde in de televisieserie Goedenavond dames en heren.

Jezebel

Jezebel is een dansvoorstelling geïnspireerd op de Video Vixen: een vrouwelijk model dat eind jaren 90 en begin 2000 verschijnt in hiphop-videoclips.

Beelden in de massamedia, met name in muziekvideo’s, portretteren vaak een hypersensueel beeld van het vrouwelijke. De repetitieve beelden in hiphop video’s versterken de stereotypen die met name geassocieerd worden met de zwarte/donkere/gekleurde vrouw. Video Vixens, ook wel hiphop honey’s of videogirls genoemd, brachten veel kritiek met zich mee en werden vaak als de Jezebels van de late jaren 90 en begin 2000 gezien.

Vóór Youtube, toen MTV nog stond voor Music Television, was de Video Vixen het model dat een centrale rol speelde in videoclips. Ondanks de vaak door mannen geschreven, expliciete songteksten en het sensuele, verleidelijke en schaars geklede voorkomen van de Vixen heeft haar performance een grote invloed op de esthetiek van de videoclips. En op de populariteit van de (mannelijke) artiest.

In de afgelopen twintig jaar heeft de Video Vixen zowel veel tegenwind als wind mee ervaren. Ze staat inmiddels voor veel meer dan het tot object gedegradeerde “ride or die” model in een cultuur gedomineerd door mannen.

Jezebel weigert gedefinieerd te worden door anderen. Zij navigeert door het landschap van de hiphopcultuur en zoekt naar manieren om haar imago zelf op te eisen. Kan Jezebel het controversiële stereotype dat wordt geassocieerd met de zwarte hiphop-honey deconstrueren? Hoe herdefinieert deze video-girl zichzelf anno 2019? 

Jezebel is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2021.

Praktische informatie

De Onverwoestbaren – Club NEL

Ma 1 mrt | 12:30 uur

Prijs: 5,00

JEZEBEL - Cherish Menzo in coproductie met Frascati producties

Wo 3 mrt | 20:30 uur

Prijs: 7,50

Tickets voor de livestreams zijn te koop via: www.stream.concordia.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden