<p>Egbert Eijken kreeg zijn prijzen op het schoolplein van Het Zeggelt uitgereikt. (Foto: Karin Wolters)</p>

Egbert Eijken kreeg zijn prijzen op het schoolplein van Het Zeggelt uitgereikt. (Foto: Karin Wolters)

Noor, Helena en Egbert mogen door naar regionale Voorleeswedstrijd

De 28e editie van de Nationale Voorleeswedstrijd is online begonnen en hoe het verloop verder zal zijn is nog onbekend. Maar dat het doorgaat, daar zijn de kinderen en de scholen zeker blij mee. Liefst 27 Enschedese schoolkampioenen maken de uitslag van de lokale voorronde live mee, op een beeldscherm, via Teams. Een unieke voorronde.

Door Hans Assink

Enschede– Niet alleen de schoolkampioenen zijn in beeld. Ook wethouder Arjan Kampman, die de winnaars bekend gaat maken, is van de partij. De wethouder onderstreept het belang van lezen en voorlezen. “Er hebben 27 scholen meegedaan, ik ben daar trots op’’, zegt hij.
Marlies Olthuis, de teammanager van de bibliotheek, is ook in beeld. Virtueel voor de bibliotheek staand spreekt ze mooie woorden, met name richting de voorlezers en de organisatie.

In de bieb zelf heeft Karin Wolters de leiding over de uitzending. Ze checkt of alle voorlezers online zijn. En ze zorgt voor de juryleden die in levende lijve aanwezig zijn. Zij hebben alle 27 ingestuurde filmpjes van de voorlezers thuis bekeken en beoordeeld. En ze hebben ervan genoten, dat wordt al snel gemeld. Tessa Kortenbach en Katiuscia Principato zijn dit jaar nieuw in de jury, maar ze zijn een en al enthousiasme. Samen met Hans Assink, die al voor de twaalfde keer mag jureren, zijn de drie winnaars snel gevonden en dat wordt doorgeseind naar wethouder Kampman.

Spanning

Maar, de spanning blijft er nog even in, want de jury wil nog drie voorlezers in het zonnetje zetten met een eervolle vermelding. Die lof is weggelegd voor Pepijn Vinke van Het Zeggelt locatie Dr. Benthemstraat, Isis Verberne van de Alfonsus en Ahmed Kafeez van Roombeek. De laatste is voor elke theatergroep een aanwinst, zo stelt de jury. “Maar er kunnen er maar drie winnen.”

27 schoolkampioenen doen online mee aan de voorronde

Vlak voordat de wethouder de winnaars bekend wil maken, valt in de bieb de verbinding weg. Gelukkig staat technicus Sebastiaan paraat om het scherm weer tot leven te brengen. Zo kan iedereen de blijdschap zien bij de drie winnaars. En iets van teleurstelling bij de anderen, dat ook. En Ahmed Kafeez blijft het liefst zo lang mogelijk in beeld. Dat zorgt weer voor vrolijkheid.

Indruk

Noor Lutje Spelberg van de Triangel is één van de drie winnaars. Zij maakte indruk met een fragment uit Gruwelijk grappige griezelverhalen van Tosca Menten. Helena van den Berg van Het Palet is ook een winnaar. Zij imponeerde met haar vertolking van het boek Kappen! van Carry Slee. Egbert Eijken van Het Zeggelt locatie Meeuwenstraat hoort ook bij de winnaars. Hij had gekozen voor Het sleutelkruid van Paul Biegel. De jury vertelt nog wat over de optredens van de drie winnaars en een online applaus is hun deel.
Een dag later krijgen de drie winnaars op school de prijzen en de oorkondes uitgereikt door Karin Wolters van de bieb. Op 6 maart mogen ze weer aan de bak bij de regionale ronde. Dan volgt er nog een provinciale ronde op 14 april en tot slot een landelijke finale op 26 mei.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden