<p>Jan Mans, oud-burgemeester van Enschede.</p>

Jan Mans, oud-burgemeester van Enschede.

(Foto: Eric Brinkhorst)

Oud-burgemeester Jan Mans (80) overleden

Enschede - Oud-burgemeester van Enschede Jan Mans is donderdagavond op 80 jarige leeftijd is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Jan Mans was burgemeester van Enschede van 1994 tot 2005. Tijdens zijn burgemeesterschap heeft hij zich ingezet voor een economische revitalisering van de stad. Zo kreeg bijvoorbeeld de binnenstad een heel ander aanzien.
Hij was een groot voorstander voor samenwerking over de gemeentegrenzen heen. Hij heeft zich daarom ook ingezet voor de bundeling van bestuurskracht, vergaande (eu)regionale samenwerking en het integreren van het lokaal bestuur in het nieuwe Europa.

Doortastend crisismanager

De vuurwerkramp heeft een grote stempel op zijn burgemeesterschap gezet. Hij toonde zich een doortastende crisismanager en groeide in die dagen uit tot een symbool van troost en hoop voor vele getroffen inwoners. Zijn open, benaderbare en kwetsbare wijze van opereren heeft op velen indruk gemaakt. Hij spande zich in de impact van de ramp om te buigen tot een positieve kracht voor Enschede. Bij zijn afscheid van Enschede is hij benoemd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau en ereburger van Enschede.

Betrokken burgemeester

‘’Wij zullen Jan Mans herinneren als een betrokken burgemeester met een groot hart voor alle Enschedeërs. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Hij blijft een levende herinnering en wij zullen hem niet vergeten. Jan Mans zal op een later moment in een buitengewone raadsvergadering worden herdacht. Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen. Wij wensen hen alle sterkte toe bij het dragen van dit verlies’’, zo laat burgemeester Henk Jan Meijer weten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden