Foto: PR

Herdenking februari-staking 1941 Amsterdam

Enschede - Op donderdag 25 februari is de 80-jarige herdenking van de Februaristaking 1941 in Amsterdam. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publieke bijeenkomst en defilé, maar een beperkte bijeenkomst en een eerbetoon met bloemen. Deze dient men vooraf aan te leveren om door enkele medewerkers neergelegd te worden.

Het bijzondere van dit jaar is de uitzending van de volledige bijeenkomst live door de NOS om 16.30 uur op NPO 1. Een unieke kans voor heel Nederland om het herdenken van deze staking mee te beleven. De Nieuwe Communistische Partij afdeling Twente die altijd bij de herdenking aanwezig is, verzorgt bloemen en verwacht dat de herdenking door de tv-uitzending meer bekendheid krijgt en een stimulans is om in 2022 aan het defilé deel te nemen.

Staakt, staakt, staakt, is de historische oproep waaraan 300.000 mensen in 1941 gehoor gaven om te protesteren tegen de razzia’s van de Duitse bezetter. De staking was een goed voorbereide, geweldige blijk van solidariteit tegen de deportaties van joden. Van Amsterdam sloeg de staking over naar Zaandam, Haarlem, Velsen, Hilversum, Utrecht, etc.

De staking was voor de bezetter een geduchte tegenslag en gaf een impuls aan het verzet. De Duitsers braken de staking met meedogenloos ingrijpen. Er vielen een aantal doden en vele slachtoffers. Eer betonen aan hen die destijds in Amsterdam en omgeving gehoor gaven aan de oproep van de (verboden) Communistische Partij Nederland (CPN) blijft een belangrijk moment en is ook zeker nu een impuls ter versterking van het verzet tegen discriminatie, racisme, fascisme, armoede, oorlog en de gevolgen daarvan.

Een bijdrage in de kosten van de bloemen wordt op prijs gesteld en kun je storten op NL23INGB0004698189 NCPN (Ov) o.v.v. febr-staking. Kijk voor meer informatie op www.ncpn-twente.nl en www.februaristaking.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden