Voorleeswedstrijd gaat wél door


<p>De schoolkampioenen van de eerste voorronde in 2019 op het podium. (Foto: Hermien Keppels)</p>

De schoolkampioenen van de eerste voorronde in 2019 op het podium. (Foto: Hermien Keppels)

Voorleeswedstrijd gaat wél door

Enschede - Veel gaat niet door, maar de Nationale Voorleeswedstrijd wel. In Enschede hebben zich liefst 28 scholen aangemeld voor de Voorleeswedstrijd die voor de 28e keer wordt gehouden. Het wordt voor het eerst een digitale wedstrijd. De scholen hebben voorleesfilmpjes ingestuurd. De jury komt deze woensdag in de bieb bijeen om drie winnaars uit te kiezen.

Door Hans Assink

De vorige editie van de Voorleeswedstrijd - in het pré-coronatijdperk - trok een record aantal deelnemende schoolkampioenen van 33. Deze keer hebben zich 28 scholen opgegeven met een schoolkampioen.
Karin Wolters, dia al jaren in de organisatie zit, vindt het een mooi aantal. “Het is iets minder dan normaal, maar het valt mij heel hard mee. De scholen vinden het toch belangrijk denk ik. In december hebben ze zich moeten opgeven en dat waren er 28. Ze zijn enthousiast genoeg om mee te doen. En bijna alle filmpjes hebben we al binnen.’’

Normaal lezen de voorleeskampioenen van de scholen in drie sessies hun fragment voor in een volle zaal van Het Bieblab, maar in 2021 gaat het anders. Nu gaat het met voorleesfilmpjes, die door de scholen gemaakt zijn.
De jury, bestaande uit Tessa Kortenbach, Katiuscia Principato en Hans Assink, beoordeelt de filmpjes thuis en beslist woensdag welke drie voorlezers door mogen naar de regionale ronde.
Vervolgens is er nog een provinciale ronde en een landelijke finale, net als in andere jaren. “De scholen melden zichzelf aan en het is een landelijke activiteit. Eigenlijk moet je het wel door laten gaan, op wat voor manier dan ook’’, zegt Karin Wolters van de bieb.

eigenlijk moet je het wel door laten gaan,
hoe dan ook

De bedoeling was eerst om de wedstrijd ‘gewoon’ fysiek in de bieb te houden, zonder publiek, maar dat veranderde. “Samen met de scholen hebben we gekozen voor voorleesfilmpjes. Dan kan het vervolg ook doorgaan met een regionale ronde, een provinciale en een landelijke. We zien dan wel wat er kan en mag.’’

Het verwerken en monteren van de filmpjes was nog wel een behoorlijke klus, beaamt Wolters. “Het is inderdaad allemaal wel een gedoe.’’ Sara Bandosz heeft een compilatie van de filmpjes gemaakt. “Ze is er heel handig in, maar heeft er toch veel werk mee gehad.’’
Nynke Pal was ook druk met de organisatie. De juryleden kregen de filmpjes maandag binnen. De jury zou eerst via Teams jureren, maar doet het beraad toch liever live in de bieb zelf. Wolters: “In een grote, aparte ruimte van de bieb, waar we zeker 1,5 meter afstand kunnen garanderen. Later sluiten dan wethouder Arjan Kampman en de voorlezers aan via een groot scherm, met behulp van Teams. Onze ict-man Sebastiaan is aanwezig voor eventuele technische problemen.’’

Een eerste blik op de deelnemerslijst leert dat Francine Oomen de meest gekozen auteur is met drie boeken. Wethouder Kampman zal zo tegen 15.30 uur bekendmaken welke drie winnaars doorgaan naar de regionale ronde. De regionale ronde is op 6 maart, de provinciale op 14 april.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden