Foto:

UT in ‘We Gaan Het Maken’ op TV

Enschede - Op 1 maart start BNNVARA met het programma ‘We Gaan Het Maken’ op NPO 1, 21.30 uur. In dit programma helpen vijf onderzoekers van de UT mee om mensen met een beperking aan een oplossing te helpen die hun leven zal veranderen. De UT draagt met wetenschap en technologie bij aan het welzijn en de toekomst van mensen.

Samen met presentator Patrick Lodiers en gewapend met de nieuwste technieken binnen hun vakgebied proberen onderzoekers Edwin Dertien, Wouter Eggink, Khiet Truong, Arjan van Hessen en Hellen van Rees, het onmogelijke mogelijk te maken. Het programma geeft een kijkje in het creatieve brein van mensen die durven te pionieren en niet bang zijn om problemen aan te gaan die voor de meesten onoplosbaar lijken.

Het programma ‘We Gaan Het Maken’ (WGHM) bestaat uit 4 afleveringen. In de eerste uitzending op 1 maart zie je hoe Johannes met hulp van onderzoeker Edwin Dertien zijn hobby kan blijven doen: vogels spotten en fotograferen.

Meekijken en de Watchparty volgen?

Speciaal voor alle medewerkers, studenten, alumni en relaties organiseren we een ‘We Gaan het Maken Watchparty’. Voorafgaand aan de uitzending gaan we in gesprek met de onderzoekers die meegedaan hebben aan het programma. Hoe was het? En wat was jouw mooiste of juist moeilijkste moment? Na de uitzending is er een vraag-en-antwoordsessie met álle onderzoekers. Wil je ook meekijken en vragen stellen tijdens de uitzending? Dat kan! Schrijf je in voor de Watchparty!

WGHM watchparty | 1 maart 2021 | 20:45

Deelnemende UT-onderzoekers

Edwin Dertien is enthousiast maker, docent (Creative Technology), onderzoeker en creatief robotontwerper (vakgroep RaM van EEMCS). In zijn onderzoek slaat hij bruggen tussen ‘soft skills’ als ontwerper en ‘co-designer’ en de ‘harde skills’ als ingenieur. Dertien werkt op de Universiteit Twente en daarbuiten aan robots voor industrie, zorg en kunst.?

Wouter Eggink is design professional en werkt als design onderzoeker bij de faculteit ET. Zijn interesse gaat uit naar de relaties tussen design, technologie en maatschappij. Eggink geeft verschillende vakken (‘Design Geschiedenis’ en ‘Ontwerp de toekomst’) over dit onderwerp in het Masterprogramma van Industrial Design Engineering.

Khiet Truong werkt bij faculteit EEMCS (HMI) en doet onderzoek naar de automatische analyse van nonverbale aspecten in spraak communicatie (o.a. lachen) in mens-mens, en mens-machine interactie om automatische spraakherkenning intelligenter te maken. Daarnaast geeft zij onderwijs over speech processing, affective computing, en interaction technology.

Arjan van Hessen is verbonden aan de vakgroep HMI van EEMCS en houdt zich bezig met taal- en spraaktechnologie. Van Hessen werkte onder meer bij het bekende Belgische bedrijf Lernout & Hauspie dat een pionier genoemd mag worden op het gebied van spraaktechnologie.

Hellen van Rees is een mode-/textielontwerper en onderzoeker.?Ze heeft Fashion Design gestudeerd aan ArtEZ, Arnhem en Fashion Womenswear aan Central Saint Martins, Londen. Inmiddels heeft van Rees ontdekt hoe leuk het is haar design-kwaliteiten in te zetten in toegepaste onderzoeksprojecten en is betrokken bij diverse projecten van de UT (ET, EEMCS & DesignLab).

Meer informatie

De uitzending van ‘We Gaan Het Maken’ wordt uitgezonden in het Nederlands. De Watchparty wordt ook gehouden in het Nederlands. We Gaan Het Maken is vanaf maandag 1 maart om 21:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden