Kunstproject Aveleijn in finale Gehandicaptenzorgprijs


Foto: ROYG-J Yzerman

Kunstproject Aveleijn in finale Gehandicaptenzorgprijs

In 2020 vond bij Aveleijn, in samenwerking met de gemeente Enschede, Stichting Prokkel en belangenorganisatie LFB, het project ‘Iedereen doet mee’ plaats. In het project, dat inhoudelijk werd vormgegeven door een creatief consortium bestaand uit Concordia, theatergezelschap Gehring&Ketelaars en Rob Dieleman, trokken kunstenaars met en zonder beperking gedurende een langere periode met elkaar op. 

Enschede - De kunstwerken die zij maakten werden tentoongesteld in de expositie ‘Wat je niet ziet bestaat wel’ in Enschede. De expositie kon als duo (iemand met en iemand zonder beperking) worden bezocht. De duo’s maakten eerst kennis met elkaar aan de hand van een speciaal ontwikkelde handleiding. Het project is finalist (top 3) voor de landelijke Gehandicaptenzorgprijs.

De Gehandicaptenzorgprijs staat dit jaar in het teken van het thema Eenzaamheid en wordt voor de achtste keer uitgereikt. Uit onderzoekt blijkt dat mensen met een beperking minder vaak meedoen. Het maken van contact met mensen zonder beperking kan ingewikkeld zijn. Er is ongemak aan beide kanten. In het project wilde Aveleijn onderzoeken wat er gebeurt als mensen met en zonder beperking samenwerken aan iets waarvoor ze een gedeelde passie hebben. In dit geval kunst. Hoe maak je kennis met elkaar, hoe kom je voorbij het eerste ongemak en hoe werk je samen toe naar iets moois? In het najaar van 2020 mocht Aveleijn het bijzondere project presenteren aan minister Van Engelshoven. In december is het ingediend project in voor de Gehandicaptenzorgprijs en geselecteerd voor de top 10. De top 10 selectie die op 11 januari pitchen voor de jury. Daaruit volgden drie finalisten: Aveleijn, Amerpoort en Bartimeus. Op 15 maart wordt de prijs uitgereikt.

Jury

Rick Brink - Minister van Gehandicaptenzaken (juryvoorzitter);

Henriette Sandvoort - ervaringsdeskundige en werkzaam bij het LFB;

Eelco Hosman - ervaringsdeskundige en werkzaam bij het LFB;

Pouwel van de Siepkamp - verwant en oud-voorzitter van KansPlus;

Astrid van der Kooij - verwant en projectleider, innovator en onderzoeker sociale vraagstukken;

Gustaaf Bos - onderzoeker en universitair docent Universiteit voor Humanistiek;

Rick Kwekkeboom - lector Langdurige zorg en ondersteuning, Hogeschool van Amsterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden