Ixta Noa maakt kans op Appeltje van Oranje 2021


Foto: Ixta Noa

Ixta Noa maakt kans op Appeltje van Oranje 2021

De Praktijkhuizen van Ixta Noa zijn ondanks de lockdown open voor bezoekers en maken nu kans op een mooie waardering. De Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds zijn jaarlijkse prijzen voor drie sociale projecten die zich inzetten voor een betrokken en leefbare samenleving. Het is een blijk van waardering voor het werk en de inzet van de winnende organisatie. Ook is het een manier om andere initiatieven te inspireren.

ENSCHEDE - Het thema van dit jaar is Mentale Kracht. Daar sluit de werkwijze van Ixta Noa perfect bij aan. Ixta Noa heeft landelijk zeven praktijkhuizen waar mensen met een psychische kwetsbaarheid terecht kunnen. De praktijkhuizen worden gerund door vrijwilligers die de onbalans bij anderen herkennen en erkennen, omdat ze daar zelf ook last van hebben gehad. Ervaringsdeskundigen met hun eigen herstelverhaal, waarmee zij de bezoekers inspireren. Dit doet Ixta Noa al 25 jaar.

Open tijdens lockdown

Vooral nu merken de vrijwilligers dat het heel belangrijk is om open te zijn voor de bezoekers. Vrijwilliger Martijn zegt: “Nu er steeds meer mensen door de coronacrisis en de lockdown psychische problemen hebben, is het fijn dat er een fysieke plek is waar je naartoe kan en je verhaal kunt doen. Zo’n organisatie als Ixta Noa is hard nodig. Ik vind dat Ixta Noa deze waardering erg verdient en daarom hoop ik dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen”.

De prijzen

De kanshebbers zijn allemaal projecten die eraan bijdragen dat mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben, zich weer goed kunnen voelen. Dat is al een prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgen, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen. De prijzen worden uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Stemmen

Stemmen op het project van Ixta Noa kan tot en met 20 januari via appeltjevanoranje.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden