Mabel Brands (links), met Tessa Clasener en Pam Imhof.
Mabel Brands (links), met Tessa Clasener en Pam Imhof. Foto:

Mabel scoort driemaal in WK-finale

Algemeen

Drie keer scoren voor je land in een WK-finale van je droomsport: hoe gaaf kan het zijn? Het overkwam de in 1998 in Enschede geboren Mabel Brands, hockeyster van de Utrechtse hoofdklasser Kampong, die op haar twaalfde (!) debuteerde in dames 1 van EHV. 

Enschede - Eind vorig jaar werd ze met Oranje tweede op het EK zaalhockey in Hamburg, afgelopen zaterdag benutte ze drie strafcorners in de WK-finale van het toernooi in het Zuid-Afrikaanse Pretoria.
Team NL won alle acht wedstrijden en was in de eindstrijd superieur door Oostenrijk met 7-0 weg te blazen. “Europees kampioen Duitsland was vanwege financiële problemen weliswaar niet van de partij, maar ook zonder de aanwezigheid van ‘die Mannschaft’ mag dit resultaat er zeker zijn’’, zegt EHV-man Peter Bonder.

Met de WK-titel kwam voor Brands een meisjesdroom in vervulling. “Ooit, alweer een tijdje geleden, was ze met EHV B1 aanwezig was bij een NK zaalhockey en toen dacht ze: ‘Dat wil ik ook.’ Dat had ze goed gezien, want het spelletje met de balk, door kenners ook wel omschreven als ‘biljarten met een hockeybal’, is haar op het lijf geschreven. Ze is relatief klein, maar o zo snel en dat is in de zaal een groot voordeel, omdat daar de ruimtes klein zijn en techniek de basis van alles is. Ze gaf eind vorig jaar een demonstratie van haar talenten tijdens een speciale clinic voor de EHV-jeugd in de nieuwe blaashal van de club aan de Geesinkweg, die bijna te klein was om alle deelnemers plaats te bieden’’, aldus Bonder.
Brands scoorde in de poulewedstrijd tegen Oostenrijk de belangrijke 1-0 uit een strafcorner, waarvoor ze veel had getraind en menig uurtje video had bekeken. Bonder: “De gebalde vuist als teken van ontlading zei veel over haar beleving als ‘zaalhockeydier’, zoals ze door teamgenoten ook wel wordt omschreven. De passie voor het spelletje zat er zoals gezegd al vroeg in en de WK-titel met Team NL mag zonder meer als een hoogtepunt in haar hockeycarrière tot nu toe worden gezien. Tot nu toe, ja, want ze is vast van plan om er nog een paar pareltjes aan toe te voegen. Dat begon dus allemaal bij EHV, dat ze in 2019 verruilde voor Wageningen, dat toen net was gepromoveerd naar de landelijke hoofdklasse - het walhalla voor hockeysters en algemeen gezien als ‘s werelds sterkste en meest uitdagende competitie. Daar scoorde ze niet alleen het eerste hoofdklassedoelpunt in de clubgeschiedenis, maar wist ze ook tegen de top drie - Amsterdam, Den Bosch en Laren - het net te vinden. Helaas duurde het avontuur maar één seizoen, maar Brands had de smaak te pakken en kon bij het Utrechtse Kampong terecht. Daar behoort ze inmiddels alweer een paar jaar tot de vaste kern, met international Lidewij Welten en mede-Tukker Carlijn Tukkers, maar naast het hockey besteedt ze ook veel tijd aan haar studie Bewegingswetenschappen, want bewegen, en dan vooral in de zaal met een stick als verlengstuk, dat bevalt haar wel.’’

De Bommelasloop is toe aan editie 86. (Foto: NienkeMaaktFotoos@gmail.com)
Bommelasloop voor de 86e keer 17 mei, 11:50
Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00