Milou Hielkema wint de eerste lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. (Foto: Corine Vaneker)
Milou Hielkema wint de eerste lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. (Foto: Corine Vaneker) Foto:

Record aantal voorleeskampioenen

Algemeen

De Nationale Voorleeswedstrijd is toe aan de 30e editie en voor Enschede betekent dat een record aantal deelnemende scholen van 35. Vorig jaar deden er 28 scholen mee. De verschillende schoolkampioenen strijden in drie lokale ronden wie er door mag naar de regionale ronde. “Je hoeft nog maar drie keer te winnen en je mag door naar de landelijke finale’’, zegt Goochelaar Jan, die de presentatie doet.

Enschede – In het Bieblab van de centrale bibliotheek zijn bij deze eerste lokale ronde twaalf voorleeskampioenen uitgenodigd, maar twee laten er verstek gaan. De tien die er wel zijn, zitten op de eerste twee rijen, met hun boek op schoot. Daan Veurink van Willem van Oranje bijt het spits af. Hij leest een fragment voor uit De tempeljagers: Het verdwenen eiland Kivamba van schrijver Michael Reef. Nummer twee die mag voorlezen is Elena Gouriya van Bonifatius. Zij leest voor uit De wraak van Knor van Tosca Menten. En zo komen voor de pauze nog drie voorlezers naar voren: Meryam Mouzlaf van De Koning (Kippenvel: Eet smakelijk van R.L. Stiine), Elena Moreno Garcia van Het Palet (Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl) en Milou Hielkema van De Sterrenborgh (Flora en de fantastische eekhoorn van Kat DiCamillo).
In de pauze gaat de jury voor het eerst in conclaaf en gooit Goochelaar Jan zijn trukendoos open. Na de pauze is Mon Le van de Prinseschool Prinsestraat de eerste voorlezer met een fragment uit De fantastische meneer Vos van Roald Dahl. Dahl is door de jaren heen ook de meeste gekozen auteur, zo weet Goochelaar Jan te melden. Nummer zeven in de volgorde van optreden is Judith Luth van De Triangel. Zij heeft voor een stuk uit De vlugge vlogger gekozen, van Nanda Roep. Als achtste leest Hala Abd.Aal van Roombeek voor uit De magische apotheek: Er hangt een geheim in de lucht, auteur Anna Ruhe. De negende kampioen die de voorleesstoel bekleedt is Ruth Dijkstra van De Troubadour met De soulridders: de legende ontwaakt van Helena Dahlgren. Lody Machko van Sint Jan sluit de rij met een voordracht uit Crimineel cool van Rachel Renée Russel, waarna de jury de zaal verlaat voor overleg en Goochelaar Jan nog een serie onnavolgbare trucs laat zien, tot groot vermaak van het publiek.

De jury - met terug van weggeweest kinderboekenschrijfster Annie Makkink; ze won ooit de Gouden Griffel met haar boek Helden op sokken - buigt zich over de vraag wie er door mag naar de volgende ronde. Na een stief kwartier is de jury terug en mogen alle voorlezers een voor een op de voorleesstoel plaatsnemen om te luisteren naar de positieve woorden van de jury en opnieuw een applaus. Voor alle tien is er lof en een boekenbon. ‘’Het zijn allemaal winnaars, maar er kan er maar één winnen’’, aldus de jury. En die winnaar is Milou Hielkema van De Sterrenborgh. Zij krijgt de bloemen en een oorkonde.
De tweede lokale ronde is op dinsdag 7 februari, de derde op dinsdag 14 februari. De regionale ronde is ook in Enschede.

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54