Unieke schenking voor De Museumfabriek


<p>Directeur Arnoud Odding neemt de schenking van Joost Elbersen in ontvangst (Foto: Annina Romita) &nbsp;</p>

Directeur Arnoud Odding neemt de schenking van Joost Elbersen in ontvangst (Foto: Annina Romita)  

Unieke schenking voor De Museumfabriek

Oudste cultuurhistorische voorwerp voor collectie De MuseumfabriekEnschede - Afgelopen week ontving directeur Arnoud Odding een ca. 50.000 jaar oude schaaf en een kling voor de collectie van De Museumfabriek. Joost Elbersen ontdekte deze oudste in Enschede gevonden cultuurhistorische voorwerpen op de Usseler Es en schonk deze aan het museum.

ENSCHEDE - Een kling is een soort afslag dat door Neanderthalers gebruikt werd als mesje, maar ook vrij eenvoudig als nog een ander stuk gereedschap. Een schaaf werd gebruikt om vleesresten te verwijderen van een huid. De Neanderthalers trokken in de tijdsperiode van 60 tot 40.000 jaar voor Christus met kuddes dieren (mammoeten, steppewisenten e.d.) over het steppelandschap van Twente. In Twente zijn zijn ook Neanderthalervoorwerpen gevonden in Mander en Lonneker.

Door de zichtbare gebruikssporen, zoals een glans (platina) op de kling en schaaf is het zeker dat het gebruiksvoorwerpen van de Neanderthalers waren. Ook is te zien aan de voorwerpen dat ze gemaakt zijn door de Neanderthalers. Hiervoor werd een bepaalde techniek van slaan gebruikt, waardoor je een typische gleufje krijgt, wat er heel anders uitziet dan wanneer willekeurig met twee stenen tegen elkaar geslagen wordt.

Bruikleen 

Ben Klein Nagelvoort van de AWN (Archeologische Werkgemeenschap Nederland) afdeling Twente, gaf op het zelfde moment een kling in langdurig bruikleen. Deze kling is ooit gevonden in de omgeving van Enschede door een inmiddels overleden verzamelaar. Deze kling is ongeveer even oud echter is nog niet gedetermineerd waar deze precies gevonden is.

Presentatie Neanderthalers in Twenthe

De Museumfabriek heeft al een vuistbijl uit Mander (uit de collectie van Oudheidkamer Twenthe) in haar presentatie. Ook wil het museum graag de Neanderthaler-gereedschappen uit Lonneker in bruikleen krijgen om samen met de nu geschonken voorwerpen een gloednieuwe presentatie te maken over Neanderthalers in Twente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden