Kottenpark begint het volgende schooljaar met een kansklas.
Kottenpark begint het volgende schooljaar met een kansklas.

Kottenpark start kansklas

Algemeen

Het Kottenpark start het komende schooljaar een kansklas havo voor leerlingen met mavo/havo advies. Het verhoogt de motivatie, stelt de school.

Enschede - Vanaf volgend schooljaar start Het Stedelijk Kottenpark met een kansklas havo voor leerlingen met een mavo/havo advies. In twee jaar krijgen leerlingen de tijd om toe te werken naar havo niveau met als doel doorstroom naar de derde klas havo. Het starten van een kansklas havo past bij het landelijk beleid ‘later selecteren, beter differentiëren’ en de visie van Het Stedelijk om leerlingen gelijke kansen te geven en meer mogelijkheden te bieden.

Leerlingen in de kansklas havo krijgen les op mavo/havo niveau. In deze klas wordt eerst in beeld gebracht op welk niveau een leerling bij de verschillende vakken zit. Van daaruit wordt vervolgens onderwijs op maat geboden. “Op deze manier weten niet alleen de docenten waar de leerlingen staan, maar ook de leerlingen zelf. Zo ontstaat er meer eigenaarschap bij de leerlingen op hun leerproces, een succesfactor voor het vervolgonderwijs. Ook werkt dit motivatieverhogend bij leerlingen’’, aldus de school.

Twee jaar tijd

In twee jaar tijd wordt gekeken welke opleiding het beste bij de leerling past, de mavo of de havo. Hiervoor werkt de school samen met Het Stedelijk Zwering, een andere locatie van Het Stedelijk waar leerlingen mavo en de onderbouw van de havo kunnen volgen.
Na het tweede jaar wordt de definitieve keuze gemaakt, waarbij de leerling door kan stromen naar de havo op Kottenpark of doorstroomt naar de mavo op bijvoorbeeld Het Stedelijk Zwering. “Het doel is natuurlijk om de leerling in de havo bovenbouw in te laten stromen: het is immers een kansklas, zo stelt Laura Wildemann, teamleider Kottenpark: “We weten dat sommige leerlingen net even iets meer tijd of begeleiding nodig hebben om de juiste plek te vinden. Met de start van de kansklas havo bieden we leerlingen met een dubbel advies (mavo/havo) deze mogelijkheid. De groep 8-docent heeft ook een rol in deze advisering.’’

Kottenpark is een school voor havo, atheneum en gymnasium en zij werkt samen met allerlei instituten in binnen- en buitenland.
Er is een geprofileerd gymnasium vanaf de brugklas, een bèta-profilering met aandacht voor exacte vakken. Kunst en cultuur hebben een belangrijke plaats in het rooster. “Kottenpark is daarnaast een cultuurprofielschool waar je als leerling op actieve en boeiende manier kennis maakt met kunst en cultuur.’’

Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst 18 uur geleden
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01