Enschede-kenner schrijft poëtische reisgids voor eigen stad


Zenschede-auteur Robin Pater met de nieuwe stadsreisgids
Zenschede-auteur Robin Pater met de nieuwe stadsreisgids (Foto: Samadhi van Deutekom)

Enschede-kenner schrijft poëtische reisgids voor eigen stad

In tijden van corona leven we meer dan ooit dichtbij huis. Nu stedentrips en vliegvakanties passé zijn, is het tijd om het bijzondere in je dagelijkse leefomgeving te leren kennen. Speciaal voor thuisblijvers maakte Enschede-kenner Robin Pater een poëtische reisgids om de eigen stad te ontdekken.

Enschede - In 2012 schreef Pater al een boek met de 053 leukste plekken van Enschede. “Nu wilde ik een laag dieper de stad in, op zoek naar het unieke dna van de Enschedeers zelf. Mijn doel is de waardering voor de stad waar ik van hou te vergroten.”

Vier seizoenen lang bezocht hij 99 markante plekken in de stad. Bij iedere plek schreef Pater een haiku: een drieregelig miniatuurgedichtje van altijd 17 lettergrepen, met een kwinkslag of dubbele bodem. “Die schrijfvorm is als een woordfotootje van alledaagse herkenbare scenes”. Zoals op het Van Heekplein:

na een winkeldag

vieren zijn lingerieset

met patat mayo

Iedere plek kreeg ook een verrassende insidertip of weetje. Wist je bijvoorbeeld dat de groene golf en lusdrempel Enschedese uitvindingen zijn, dat er biertanks onder de Oude Markt liggen en dat Enschede een Sesamstraat heeft?

De titel ‘Zenschede’ koos Pater bewust. Die verwijst naar het ontspannen levensgevoel, maar ook naar de realistische ‘het is zoals het is’-mentaliteit. “Het is goed leven in onze stad, die karakter en flexibiliteit combineert. Die Enschedese eigenschappen komen juist nu heel goed van pas.”

De stadskenner merkt dat de gids met veel enthousiasme wordt ontvangen. “Mensen voelen veel meer stadsliefde en verbondenheid dan je misschien zou denken.” Ook merkt hij dat het initiatief iets positiefs is in tijden van zorg en moeite.

Pater, die zelf in de stad werkt als relatietherapeut vergelijkt het met een liefdesrelatie: “Als je in crisis kiest voor quality time in plaats van versnippering, dan leer je elkaar dieper kennen en waarderen. Wat dat betreft is dit niet alleen een mooi geschenk voor de feestdagen, maar voor heel 2021.”

In het boek zit een kaart om te wandelen langs de plekken met hun gedichten. Maar ook vanuit de luie stoel gaat dat prima.

Zenschede – karakterstad in 99 haiku’s is te koop bij Boekhandel Broekhuis voor €12,50

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden