De twee burgemeesters bij elkaar.
De twee burgemeesters bij elkaar.

Gronau ‘komt dichterbij’

Algemeen

Er komt een Intensievere samenwerking tussen Enschede en Gronau door het nieuwe ‘Euregiokwartier’. De burgemeesters van beide steden ondertekenden een ‘Letter of intent’.

Glanerbrug - Op de grens bij Glanerbrug ondertekenden burgemeester Rainer Doetkotte van Stad Gronau en burgemeester Roelof Bleker van gemeente Enschede een ‘Letter of Intent’. Met deze intentiebrief spreken Enschede en Gronau af om op zes thema’s intensiever te gaan samenwerken, waarbij de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van wonen, werken en ondernemen de drie grote speerpunten zijn. De aanleiding voor deze brief is een nieuw ontwikkelingsgebied dat de stad Gronau direct over de grens bij Glanerbrug gaat aanleggen. Het nieuwe gebied gaat het ‘Euregiokwartier’ heten en biedt volop kansen voor zowel Enschede en Gronau. Daarom willen beide Euregio-partners slimme grensoverschrijdende oplossingen mogelijk maken.

Ook het nieuwe Euregio-kantoor komt in dit gebied te staan. Christoph Almering, directeur-bestuurder van de Euregio: “Doel van het nieuwe kantoor is gebruik voor allerlei grensoverschrijdende projecten en diensten. Een voorbeeld hiervan is het GrensInfoPunt dat grensgangers adviseert. Maar ook andere bedrijven en organisaties die zich bezig houden met Nederlands-Duitse grensoverschrijdende samenwerking kunnen zich er idealiter vestigen.”

Burgemeester van Gronau, Rainer Doetkotte, heeft het over ‘noaberschap’. “De gemeente Enschede en de stad Gronau zijn al tientallen jaren met elkaar verbonden en onderhouden goed en vertrouwd noaberschap. Ik verheug me erop dat wij deze samenwerking met de Letter of Intent intensiveren en uitbreiden. Dit opent veel nieuwe mogelijkheden en kansen voor de toekomst van onze twee steden.”

Ook burgemeester Roelof Bleker ziet de ondertekening als een belangrijke stap: “Gronau en Enschede werken al jaren samen. Met deze Letter of Intent intensiveren we de samenwerking om ons innovatieve Euregio-gebied verder te versterken. De internationale samenwerking in onze regio krijgt hiermee de komende tijd dan ook een extra impuls.”

Niels van den Berg, wethouder stadsdeel Oost, is positief: “Hoewel dit nieuwe gebied in Gronau ligt, denken we vanuit Enschede actief mee over de invulling en mogelijkheden om onze Euregio verder te versterken. Het nieuwe Euregiokwartier biedt ruimte voor bedrijven die het beste van Gronau en Enschede willen combineren’’, aldus Van den Berg.

Afbeelding
Julika Marijn: In de schaduw van Rembrandt 27 jan, 10:27
Afbeelding
Hans: 'Je hoeft niets en mag alles!' 26 jan, 14:47
Afbeelding
Afzien onderweg naar de elf steden 26 jan, 14:34
Afbeelding
Drie dichters genomineerd om stadsdichter te worden 26 jan, 13:21
Afbeelding
Zen en de ontwikkeling van duurzaam geluk 26 jan, 11:43
Afbeelding
Project de Vrije Ruimte bij De Tubanters succesvol 26 jan, 07:24
Afbeelding
Excentriek 25 jan, 15:38
Afbeelding
Newtonpark van start 25 jan, 14:28