De voorstelling Erik of het klein insectenboek van HNTjong is een moderne versie van Godfried Bomans' klassieke kinderboek, (Foto: Phile Deprez).
De voorstelling Erik of het klein insectenboek van HNTjong is een moderne versie van Godfried Bomans' klassieke kinderboek, (Foto: Phile Deprez). Foto: PHILE DEPREZ

‘Soms fijn als dode schrijver over je schouder meekijkt’

Algemeen

De voorstelling Erik of het klein insectenboek van HNTjong is een moderne versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek, waarin de 9-jarige Erik krimpt tot maatje vlieg en terechtkomt in de wereld van de insecten. Op vrijdag 17 februari is het vanaf 19.30 uur in het Wilminktheater in Enschede genieten van deze heerlijke avond voor iedereen van 8 jaar en (veel) ouder.

ENSCHEDE - "De jongste generatie is heel visueel ingesteld”, zegt regisseur Noël Fischer van de voorstelling Erik of het klein insectenboek. "Daarom pakken we groots uit: we bouwen een fantasiewereld met bewegende decorstukken en ondergrondse wormgaten. Op een gigantische videowall speelt een animatie die met de scènes meebeweegt. De doorlopende animatie neemt je mee in de illusie van de roadtrip die Erik maakt.”

Het uitdagende van voorstellingen voor een jong publiek is om het verhaal met meer dan alleen taal te vertellen, legt Noël uit. "Daarom doen er ook dansers mee. Dans is heel geschikt om de bewegingen van insecten te verbeelden; hoe ze lopen en rollen en over elkaar heen kruipen en drie meter hoog kunnen springen. We hebben zelfs een heus mestkeverballet.”

‘Fantastisch verhaal’

Jibbe Willems heeft het 80 jaar oude verhaal van Bomans - ‘een fantastisch verhaal’ - bewerkt tot een versie voor het hedendaagse publiek. "Het is soms fijn als een dode schrijver over je schouder meekijkt. Zo probeer ik me voor te stellen wat Bomans van mijn tekst zou vinden. Maar soms stuur ik hem ook weg, je moet ook de vrijheid pakken om dingen te veranderen.”

De grootste verandering ten opzichte van het boek is de omgang met de natuur. "Klimaatverandering en insectensterfte waren destijds niet aan de orde. Die elementen neem ik wel mee. Een overeenkomst met Bomans’ boek is dat Erik wordt gezien als indringer: de insecten zijn bang hun manier van leven kwijt te raken. Die willen ze koste wat kost beschermen.”

Choreograaf Shailesh Bahoran kan voor zijn gevoel helemaal losgaan. Het kleurrijke, bombastische van ‘Erik’ helpt daarbij enorm. "Er was al een script. Op basis daarvan heb ik, samen met Noël Fischer, gekeken naar waar we dans zouden kunnen toevoegen. Ik laat de dansers vervolgens vrij, ik ben niet iemand die stapjes of danspassen voordoet.”

Erik of het klein insectenboek voor de jongste generatie

door de redactie

Meer informatie

Erik of het klein insectenboek van HNTjong wordt op vrijdag 17 februari gespeeld in het Wilminktheater in Enschede. De avond begint om 19.30 uur. Kaartverkoop:

www.wilminktheater.nl

Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 18 apr, 13:54
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? 18 apr, 12:39
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands 18 apr, 12:02
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48