De voorstelling Erik of het klein insectenboek van HNTjong is een moderne versie van Godfried Bomans' klassieke kinderboek, (Foto: Phile Deprez).
De voorstelling Erik of het klein insectenboek van HNTjong is een moderne versie van Godfried Bomans' klassieke kinderboek, (Foto: Phile Deprez). Foto: PHILE DEPREZ

‘Soms fijn als dode schrijver over je schouder meekijkt’

Algemeen

De voorstelling Erik of het klein insectenboek van HNTjong is een moderne versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek, waarin de 9-jarige Erik krimpt tot maatje vlieg en terechtkomt in de wereld van de insecten. Op vrijdag 17 februari is het vanaf 19.30 uur in het Wilminktheater in Enschede genieten van deze heerlijke avond voor iedereen van 8 jaar en (veel) ouder.

ENSCHEDE - "De jongste generatie is heel visueel ingesteld”, zegt regisseur Noël Fischer van de voorstelling Erik of het klein insectenboek. "Daarom pakken we groots uit: we bouwen een fantasiewereld met bewegende decorstukken en ondergrondse wormgaten. Op een gigantische videowall speelt een animatie die met de scènes meebeweegt. De doorlopende animatie neemt je mee in de illusie van de roadtrip die Erik maakt.”

Het uitdagende van voorstellingen voor een jong publiek is om het verhaal met meer dan alleen taal te vertellen, legt Noël uit. "Daarom doen er ook dansers mee. Dans is heel geschikt om de bewegingen van insecten te verbeelden; hoe ze lopen en rollen en over elkaar heen kruipen en drie meter hoog kunnen springen. We hebben zelfs een heus mestkeverballet.”

‘Fantastisch verhaal’

Jibbe Willems heeft het 80 jaar oude verhaal van Bomans - ‘een fantastisch verhaal’ - bewerkt tot een versie voor het hedendaagse publiek. "Het is soms fijn als een dode schrijver over je schouder meekijkt. Zo probeer ik me voor te stellen wat Bomans van mijn tekst zou vinden. Maar soms stuur ik hem ook weg, je moet ook de vrijheid pakken om dingen te veranderen.”

De grootste verandering ten opzichte van het boek is de omgang met de natuur. "Klimaatverandering en insectensterfte waren destijds niet aan de orde. Die elementen neem ik wel mee. Een overeenkomst met Bomans’ boek is dat Erik wordt gezien als indringer: de insecten zijn bang hun manier van leven kwijt te raken. Die willen ze koste wat kost beschermen.”

Choreograaf Shailesh Bahoran kan voor zijn gevoel helemaal losgaan. Het kleurrijke, bombastische van ‘Erik’ helpt daarbij enorm. "Er was al een script. Op basis daarvan heb ik, samen met Noël Fischer, gekeken naar waar we dans zouden kunnen toevoegen. Ik laat de dansers vervolgens vrij, ik ben niet iemand die stapjes of danspassen voordoet.”

Erik of het klein insectenboek voor de jongste generatie

door de redactie

Meer informatie

Erik of het klein insectenboek van HNTjong wordt op vrijdag 17 februari gespeeld in het Wilminktheater in Enschede. De avond begint om 19.30 uur. Kaartverkoop:

www.wilminktheater.nl

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 6 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 8 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd gisteren
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20