Energie besparen met Buurkracht.
Energie besparen met Buurkracht.

Buurkracht gaat energie besparen in de wijk Twekkelerveld

Algemeen

Een ‘energiebespaarcoalitie’ gaat van start in de wijk Twekkelerveld. Buurkracht zet verduurzamingsdoelen om in een lokale actie ‘Kieren dichten’.

Enschede - Samen met drie buurtteams in Enschede start Buurkracht met de actie ‘Kieren dichten’. Buurkracht heeft deze actie geïnitieerd vanuit haar rol in de Energiebespaarcoalitie die onder meer mensen aanmoedigt versneld met energiebesparing aan de slag te laten gaan. In totaal spelen in deze landelijke actie vijftien buurtteams de hoofdrol.

De buurtteams in Enschede bestaan uit actieve bewoners die zich eerder hebben ingezet voor de buurt. De kartrekkers voor deze actie worden nu verzameld. Zij gaan hun achterban optrommelen, enthousiasmeren en ondersteunen bij het isoleren van woningen. De teams gaan inventariseren aan welke maatregelen en behorende isolerende materialen vooral behoefte is en ook brengen ze in kaart welke bewoners een actieve rol willen spelen bij de vervolgstappen van de actie.

Na het inventariseren, vormen de buurtteams zogenaamde fixteams. Deze fixteams gaan, eventueel met ondersteuning van een energiecoach, langs buren die hulp nodig hebben bij het isoleren. De gemeente levert de benodigde materialen. Kenmerkend voor de actie is het laagdrempelige karakter; iedereen kan eraan meedoen, ook de huishoudens met een kleinere beurs. Met de kieren dichten-actie vergroot Buurkracht niet alleen de bewustwording onder buurtbewoners, maar zorgt het met de uitvoering van de isolatieactie ook voor daadwerkelijke impact.


Buurkracht is een onafhankelijke stichting die buren in heel Nederland helpt om hun buurkracht te ontdekken en vergroten, door ze bij elkaar te brengen en zo buurtteams te formeren en te helpen met tips en tools, zoals communicatiemiddelen, een interactie platform en persoonlijke begeleiding. Meer dan 600 buurten hebben hun buurkracht al ingezet. Gemeenten betrekken Buurkracht regelmatig bij burgerparticipatietrajecten. Speciaal voor hen heeft de stichting diverse aanpakken. Meer informatie: www.buurkracht.nl.

De Energiebespaarcoalitie is een netwerk van overheden, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en kennisinstellingen die zich richten op iedereen die in staat is om invloed uit te oefenen op het gebied van energiebesparing en/of het energieverbruik in gebouwen zelf kan verminderen. De coalitie informeert, inspireert, motiveert en activeert om mensen versneld met energiebesparing aan de slag te laten gaan.

Afbeelding
Julika Marijn: In de schaduw van Rembrandt 27 jan, 10:27
Afbeelding
Hans: 'Je hoeft niets en mag alles!' 26 jan, 14:47
Afbeelding
Afzien onderweg naar de elf steden 26 jan, 14:34
Afbeelding
Drie dichters genomineerd om stadsdichter te worden 26 jan, 13:21
Afbeelding
Zen en de ontwikkeling van duurzaam geluk 26 jan, 11:43
Afbeelding
Project de Vrije Ruimte bij De Tubanters succesvol 26 jan, 07:24
Afbeelding
Excentriek 25 jan, 15:38
Afbeelding
Newtonpark van start 25 jan, 14:28