Enschedese Vrijwilligersprijs 2020
Enschedese Vrijwilligersprijs 2020 (Foto: M-Pact Communicatie)

Wie verdient de Enschedese Vrijwilligersprijs 2020?

Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag op maandag 7 december zal Gemeente Enschede de jaarlijkse vrijwilligersprijs uitreiken. Zeven organisaties en instellingen maken nog kans op deze prijs. Om te bepalen wie de prijs krijgt, mogen alle inwoners van Enschede t/m 29 november stemmen op hun favoriet. Dus breng nu uw stem uit!

ENSCHEDE - Vrijwilligerswerk is leuk en zinvol, en talloze mensen doen het met veel inzet en plezier. Ook gedurende deze rare tijd vanwege de coronacrisis is meer dan ooit gebleken dat vrijwilligers het sociale kapitaal van onze samenleving zijn. We kunnen niet zonder hen!

Vorig jaar is de Vrijwilligersprijs voor het eerst uitgereikt. Toen heeft Smiley Stroinkslanden de prijs in ontvangst mogen nemen. Ook dit jaar zal de Vrijwilligersprijs worden uitgereikt. De prijs is bedoeld voor organisaties, instellingen of verenigingen die op een bijzondere manier met haar vrijwilligers omgaan. Tot 31 oktober konden organisaties worden genomineerd. De genomineerden moeten voldoen aan de volgende eisen:

Het moet gaan om officieel vrijwilligerswerk binnen de Gemeente Enschede. De prijs is bedoeld voor een organisatie, instelling of groep; dus niet voor een persoon. Het moet gaan om inspirerend vrijwilligerswerk met een maatschappelijke betekenis en de zorg die de organisatie of instelling besteedt aan werkomstandigheden van de vrijwilligers.

Dit jaar mag het ook een bijzonder project zijn dat is opgezet ten behoeve van ondersteuning voor de inwoners van Enschede in coronatijd. Van alle nominaties is vervolgens een top 7 gemaakt. Iedereen in Enschede kan nu stemmen op zijn of haar favoriet. De genomineerden proberen nu zoveel mogelijk stemmen te bemachtigen om de prijs te winnen.

De genomineerden

Stichting Circus Tijdgeest

Stichting ‘Circus Tijdgeest’ zet zich al 32 jaar belangeloos in voor jong en oud. Ze werken geheel op vrijwillige basis in het sociaal cultureel en sportief gebied met als middel circus. Kinderen leren terwijl ze een heuse circusartiest worden om hun evenwicht en motoriek te verbeteren. Ook leren ze hoe je het beste met andere kinderen samen speelt. Circus Tijdgeest biedt het allemaal en dat bijna geheel op eigen kracht!!

De Bijenhoek

Sinds anderhalf jaar is de Bijenhoek (aan de Oude Dijk) geadopteerd door een groep vrijwilligers. En sindsdien bloeit en groeit het in deze buurttuin. Groen en noaberschap gaan hier hand in hand. De doelen zijn: natuureducatie voor kinderen en volwassenen, het activeren van vrijwilligers en meer sociale verbinding in de wijk.

Voedselbank Enschede-Haaksbergen

Stichting Voedselbank Enschede Haaksbergen helpt mensen die niet genoeg geld hebben om iedere dag een volledige maaltijd op tafel te zetten. Op verzoek van professionele hulpverleners helpen zij in de regio Enschede Haaksbergen ongeveer 550 huishoudens. Hiervoor werken zij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen ze er samen voor dat armoede wordt bestreden en gaan ze voedselverspilling tegen.

Hospice Enschede

De meeste mensen sterven het liefste thuis. Maar soms is dat door omstandigheden niet mogelijk en kiest bijna iedereen voor een plek die daar zoveel mogelijk op lijkt. Hospice Enschede biedt zo’n plek. Ze wil een bijna-thuis-huis zijn met een duidelijk doel: om u te ontvangen in een comfortabele en gastvrije omgeving. Een plek waar u zich helemaal thuis voelt, en waar uw naasten altijd welkom zijn.

Bike Works

Alifa Bike Works richt zich met name op ‘straatjongeren’ die vaak, door verschillende omstandigheden, een doel of diploma missen. Door deze jongeren in de fietsenwerkplaats aan het werk te zetten, wordt hen niet alleen een doel geven maar kunnen ze een vak leren en tegelijk met wijkbewoners in contact komen. Bike Works is niet te vergelijken met reguliere fietsenmakers. Iemand die weinig te besteden heeft kan hier zijn fiets brengen. Maar dan moet je wel iets terugdoen. Op die manier worden tegen gereduceerd tarief of zelfs gratis reparaties aangeboden.

Humanitas Enschede

Hulp van Humanitas is gratis en altijd in de buurt. Ze zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Ze bieden hulp en ondersteuning met behulp van een groot team vrijwilligers en investeert daarom ook in de kwaliteit en ontwikkeling van hun vrijwilligers. Het doel? Dat iemand die hulp nodig heeft na afloop kan zeggen: ‘Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken.’

MST Vrijwilligers

Vrijwilligers in het Medisch Spectrum Twente zetten zich dagelijks op vele manieren in. Bijvoorbeeld om patiënten naar een kerkdienst te brengen en weer op te halen. Vrijwilligers begeleiden bijvoorbeeld ook ouders en kinderen naar en van de operatiekamer in een ontspannen sfeer om de spanning te verminderen. Wanneer ouders een bezoek aan een polikliniek brengen, bestaat de mogelijkheid om kinderen tot 10 jaar naar de kinderopvang te brengen waar vrijwilligers aanwezig om de kinderen op te vangen.

Stemmen, hoe gaat dat?

Stemmen kunt u doen op de speciale website van M-Pact: www.m-pact.nl/nationale-vrijwilligersdag

Als u op de knop ‘STEMMEN’ klikt, komt u bij het stemformulier waarop u uw favoriet kunt aanvinken.  Druk vervolgens nog een keer op ‘Stemmen’ te klikken om uw keus definitief te maken! Let op: per e-mail adres kan er slechts één stem worden uitgebracht! U kunt stemmen t/m 29 november!

Nationale Vrijwilligersdag

Op maandag 7 december zullen M-Pact en Gemeente Enschede weer de Nationale Vrijwillersdag organiseren. De winnaar van de Vrijwilligersprijs zal dan ook bekend worden gemaakt. Er zijn ook prijzen voor de tweede en derde plaats.

Hoe de Vrijwilligersdag er in dit jaar uit gaat zien, is nu (door de coronacrisis) nog onbekend. Er wordt druk nagedacht over een coronaproof ‘evenement’. Houd voor meer informatie de website www.m-pact.nl en/of sociale media in de gaten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden